Vučić: Nijesmo priznali Krim, jer bismo tako sebi pucali u nogu
Aleksandar Vučić

Prijateljski odnosi sa Rusijom

Vučić: Nijesmo priznali Krim, jer bismo tako sebi pucali u nogu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija nije priznala Krim kao dio Rusije, jer bi to značilo podršku nezavisnosti Kosova, a time bi Srbija "pucala sebi u nogu".

"Stavite se u naš položaj. Ko od stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN podržava naš teritorijalni integritet? Rusija. Da li treba da pucamo sebi u nogu?" rekao je Vučić u intervjuu za francuski Mond, a prenosi Sputnjik.

Vučić je kazao da Beograd 2014. godine nije podržao sankcije protiv Moskve, iako jasno izražava svoje ambicije na putu ka Evropskoj uniji.

On je dodao da evropske integracije Beograda i dobri odnosi sa Moskvom ne protivrječe međusobno.

"Nema nikakvih protivrječnost. Francuski predsjednik rekao je to isto, da je Rusija prijateljska zemlja. Sa naše strane mi želimo da ojačamo tradicionalne veze sa Rusijom, našu trgovinsku saradnju. Sa vojnog stanovišta, mi se držimo neutralnosti. Ali, naravno, mi smo na evropskom putu. Ja to izjavljujem i u Briselu, i u Vašingtonu, i u Moskvi", kazao je Vučić.

On je dodao da predsjednik Rusije Vladimir Putin nikada ništa nije govorio protiv evropskih ambicija Srbije.

Krim je postao dio Rusije u martu 2014. godine poslije referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

Sa druge strane, Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Optužujući Rusiju za miješanje u unutrašnji ukrajinski sukob, Zapad joj je uveo sankcije. Moskva je preduzela recipročne mjere, sprovela politiku supstitucije uvoza i više puta izjavljivala da je sa njom kontraproduktivno razgovarati na jeziku sankcija, navodi Sputnjik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.