Izabrane četiri sudije za Sudski savjet
Ilustracija

Izabrane četiri sudije za Sudski savjet

Danas je u Kolašinu održana Konferencija sudija Crne Gore, na kojoj su izabrani članovi Sudskog savjeta iz reda sudija.

Izabrana su ukupno četiri člana.

To su: Rada Kovačević, sudija Vrhovnog suda Crne Gore, Ana Perović – Vojinović, sudija Upravnog suda Crne Gore, Verica Sekulić, sudija Višeg suda u Podgorici i Dragan Babović, sudija Osnovnog suda u Podgorici.

Mandat Sudskom savjetu ističe 2. jula, a za izbor novog saziva je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, koje zbog bojkota opozicije, trenutno nema.

Vlada je na juče održanoj sjednici utvrdila Predlog Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

„Vršeći odgovorno svoju nadležnost, Vlada je predložila dopune ovoga zakona, na način što će predsjednik i članovi nastaviti da vrše dužnost do proglašenja novog sastava Sudskoga savjeta,“ rekao je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

On je kazao da zbog promjenjivog raspoloženja opozicije da učestvuje u političkom životu "u Skupštini trenutno ne postoji potrebna većina za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika".

„Sudski savjet je najviši organ sudske vlasti i nadležan je da obezbijedi samostalnost i nezavisnost sudova i sudija, a iz ugla građana to znači prava na pravično suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u razumnom roku. Pravo na pravično suđenje je od uslovljavajućeg značaja za ostvarenje gotovo svih drugih ljudskih sloboda i prava, zbog čega ga nije moguće suspendovati čak ni u vanrednim prilikama, kako to nalaže Član 25 crnogorskog Ustava,“ saopštio je potpredsjednik Pažin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.