Muškarci smatraju: Žene nekad zaslužuju batine, mijenjanje pelena i hranjenje djece odgovornost majke
Ilustracija

Muškarci smatraju: Žene nekad zaslužuju batine, mijenjanje pelena i hranjenje djece odgovornost majke

Skoro petina, ili 18,8 odsto, muškaraca u Srbiji smatra da postoje situacije u kojima žena zaslužuje batine, dok se 11,9 odsto slaže da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu, a čak 40,1 odsto sa tim da je najvažnija uloga žene - da brine o kući i kuva.

To, barem, pokazuju rezultati istraživanja „Images Srbija“ - „Muškarci u Srbiji: promjene, otpori i izazovi“, koje je, na reprezentativnom uzorku od 1. 060 muškaraca i 540 žena, od 18 do 60 godina, sprovela nevladina organbizacija Centar E8, a danas je predstavljeno u Novom Sadu.

Prema ovom istraživanju, jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namjerno zastrašuje svoju partnerku, dok su šamari i gađanje predmetima dio jedne petine veza, a uvrede i ponižavanja svakodnevica trećine veza.

Da muškarac treba da ima poslednju riječ u porodičnim odlukama, slaže se 34,1 odsto muškaraca.

Rezultati istraživanja pokazali su i da se stavovi muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti u određenim segmentima života promijenili ka liberalnijm, kao što je briga o djeci, dok u drugim segmentima i dalje naginju ka tradicionalnim, kada je u pitanju nasilje nad muškarcima i ženama.

Skoro polovina ispitanika učestvovala je u tučama protiv suparničkih grupa, a 60 odsto mladića dodirivalo je djevojke bez njihove saglasnosti ili im dobacivalo seksualne komentare.

Međutim, gotovo 90 odsto muškaraca reklo je da bi voljelo da provodi više vremena sa svojom djecom, a u porodicama u kojima partneri imaju više obrazovanje podjela kućnih poslova je egalitarnija.

Navodi se i da je 80 odsto muškaraca išlo sa svojim partnerkama na kontrole tokom trudnoće, a od toga 30 odsto je išlo na sve kontrole.

Da odgovornost za djecu posle razvoda treba da bude podjednaka stav je četiri petine ispitanih muškaraca, a 68.1 odsto muškaraca smatra da su odluke vezane za djecu zajednička odgovornost.

Ipak, 49,1 odsto ispitanih muškaraca se slaže da su mijenjanje pelena i hranjenje djece odgovornost majke.

Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u Srbiji, a dio je globalnog istraživanja koje je do sada sprovedeno u više od 20 zemalja u svijetu,piše Tanjug.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.