Đukanović sledeće nedjelje kod Stoltenberga: CG pouzdana saveznica
Stoltenberg i Milo

Uoči godišnjice članstva u NATO

Đukanović sledeće nedjelje kod Stoltenberga: CG pouzdana saveznica

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg će se naredne sedmice sastati u Briselu sa novoizabranim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kada će obilježiti prvu godišnjicu crnogorskog članstva u Alijansi. To će Đukanoviću biti prva zvanična posjeta, od kada je stupio na dužnost predsjednika 20. maja.

"Prije godinu stajao sam pored predsjednika Vujanovića kada je 28 saveznica dočekalo Crnu Goru u NATO porodicu. To je bio istorijski dan za Crnu Goru i za Alijasnu”, naveo je Stoltenberg u saopštenju.

Generalni sekretar Alijanse je rekao da je pokretanje NATO Air Policing misije sa grčkim i italijanskim avionima, koji će štititi vazdušni prostor Crne Gore, konkretan primjer evroatlantske solidarnosti.

On je kazao da crnogorske trupe u Avganistanu izvrsno služe u misiji Odlučna podrška za obuku, savjetovanje i pomoć avganistanskim snagama bezbjednosti i institucijama i dodao da Crna Gora doprinosi finansijskoj podršci za avganistanske bezbjednosne snage.

Stoltenberg je pohvalio doprinos Crne Gore stabilnosti na Zapadnom Balkanu i što je objavila plan da potroši dva odsto BDP-a na odbranu, kao što su se saveznice dogovorile na Samitu u Veslu 2014.

„Tako se Crna Gora pokazala kao vrlo čvrsta i pouzdana saveznica“, poručio je Stoltenberg.

On je naglasio da Crna Gora može računati na podršku svih saveznika, kao i da saveznici znaju da mogu računati na Crnu Goru.

„Crna Gora je doprinijela evroatlantskoj sigurnosti kao partner, a danas to i dalje radi kao NATO saveznica“, rekao je Stoltenberg.

Prijem Crne Gore u NATO, prema njegovim riječima, pokazao je da je na snazi politika otvorenih vrata i da ta politika predstavlja istorijski uspeh.

"Ona je donijela stabilnost, mir i prosperitet milionima širom evroatlanskog regiona i izgradila je veću saradnju. To pokazuje da smo Alijansa od 29 zemalja koje stoje zajedno i štite jedna drugu", zaključio je Stoltenberg.

Mina/rtcg.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.