Vučić međunarodnim predstavnicima: Molim vas spriječite dalji napadi na Srbe na Kosovu
Aleksandar Vučić, foto:AA

Vučić međunarodnim predstavnicima: Molim vas spriječite dalji napadi na Srbe na Kosovu

Plašim se još oštrijih napada na Srbe na Kosovu, a moja molba međunarodnim predstavnicima je da se spriječe dalji napadi, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je novinarima u Hajatu u Beogradu rekao da ne bi bio problem da premijer Kosova Ramuš Haradinaj ne zna ili nije pročitao Briselski sporazum, navodeći da sigurno zna šta u njemu piše i da baš zato neće da ga sprovodi u djelo.

”Druge stvari tu brinu mene mnogo više - neki drugi govore kroz njih i preko njih i zato me brinu mnogi incidenti koje nismo imali na tom nivou i u takvom broju ranije na Kosovu, jer se plašim još oštrijih i žešćih napada, a Srbiji su prilično uskraćene mogućnosti da na bilo koji način reaguje na Kosovu. Moja molba međunarodnim predstavnicima je da ne samo čuju, nego i slušaju ono što Albanci govore da dobro razumiju njihove namjere i da se spriječe njihovi eventualni pokušaji i za upadom na sjever i dalji napadi na srpsko stanovništvo”, rekao je Vučić.

Upitan šta će učiniti da se zaštite Srbi na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da razgovara sa međunarodnom zajednicom i bori se da oni svoj uticaj iskoriste da "ubijede Albance da to što čine neće donijeti ništa dobro".

"Sistematski progon Srba - Srbija to ne može da preživi,tako da se to neće dogoditi", kazao je on.

Kako je objasnio, jedini preduslov da Srbija ide naprijed je da sačuva mir i stabilnost. 

"Zato ćemo da pregovaramo i razgovaramo, ali nikome nećemo dozvoliti da ubija Srbe ili vrši bilo kakvo nasilje nad Srbima", kazao je.

Upitan za izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o ujedinjenju Srbije i RS, Vučić je odgovorio da je njegov stav, odnosno stav Srbije po tom pitanju čist kao suza. 

”Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teritorijalni integritet entiteta RS unutar BiH. Ne vidim nikakav problem u svemu tome”, kazao je.

Prema njegovim riječima, ne pada mu na pamet da se nekom pravda za stavove čiste kao suza.

”BiH je naš susjed, želimo dobre i još bolje odnose sa njima, ali predavanje i držanje lekcija Srbiji - malo se zaustavite s tim”, dodao je. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.