Spasioci pokazali spremnost za spasavanje na brzim vodama (FOTO)
Foto: FORS Montenegro

Pripremiti lokalne zajednice za efikasniji odgovor na prirodne nepogode

Spasioci pokazali spremnost za spasavanje na brzim vodama (FOTO)

U okviru projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode u Podgorici, na rijeci Zeti, danas je održana međunarodna pokazna vježba na temu zaštite i spasavanja u slučaju poplava u kojoj su 32 spasioca iz Crne Gore, Slovenije i Češke provjerili i pokazali spremnost za spasavanje na brzim vodama po sistemu Rescue 3.

Vježbi je prethodila četvorodnevna obuka spasilaca iz tri zemlje koja je uključivala teoretski i praktični dio a tokom koje su učesnici imali priliku da od licenciranih instruktora iz Hrvatske Gorske službe spasavanja uče o savremenim metodama zaštite i spasavanja na brzim vodama, saopštio je FORS Montenegro.  

Polaznici koji su tokom obuke savladali zahtjeve i vještine koje ovakva vrsta obuke zahtijeva, a što su ocijenili sami instruktori, dobiće međunarodno priznate sertifikate "Rescue 3".

DSC0732

Foto: FORS Montenegro

Projekat realizuju FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).

Kako se navodi, projekat ima za cilj unaprjeđenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode.

Vjeba1

Foto: FORS Montenegro

Najvažnije projektne aktivnosti, kako je istaknuto, uključuju treninge za spasioce ne teme vezane za zaštitu i spasavanje u slučajevima požara, poplava, zemljotresa i dr, terenske vježbe spasavanja, treninge na temu smanjenja rizika od katastrofa, izradu evakuacionih planova za škole i lokalne zajednice, vježbe evakuacije, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, studijsku posjetu EU, međunarodne konferencije na temu smanjenja rizika od katastrofa itd.

Jedan od najvažnijih rezultata projekta je unapređenje međunarodne saradnje u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, koja omogućava razmjenu iskustava i modela dobrih praksi, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem, tako i samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.