Evropska unija planira da tuži SAD

Evropska unija planira da tuži SAD

Nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) saopštile da od 1. juna počinju naplaćivati dodatne carinske tarife za Meksiko, Kanadu i zemlje članice Europske unije (EU) na uvezeni čelik i aluminijum, sa svih strana stigle su oštre reakcije kojima se osuđuje takva odluka.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilia Malmstrom je izjavila je juče kako je to loš dan za trgovanje na svjetskom nivou.

"Mjere SAD-a su protivne međunarodnim pravilima i zato ćemo pokrenuti predmet pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) kako bi riješili nesporazume", rekla je Malmstrom.

Istakla je da je EU uradila sve što je u njenoj mogućnosti kako bi spriječila ovakav izhod događaja.

Dodala je i kako će EU preduzeti stabilizacijske mjere kako bi se zaštitila od uticaja koji će izazvati odluka SAD-a.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je takođe izjavio kako su pomenute tarife neopravdane i krajnje opasne za globalnu privredu.

Vlada Velike Britanije je poručila da su jako razočarani odlukom SAD-a i to nakon nekoliko sedmica pregovora o trgovini.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je takođe ranije u četvrtak izrazio zabrinutost zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da od 1. juna počnu naplaćivati dodatne carinske tarife za Meksiko, Kanadu i zemlje članice Evropske unije (EU) na uvezeni čelik i aluminijum.

Naglasio je da odluka američke administracije nije pravedna i da nije u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Podsjetimo, američki ministar trgovine Vilbur Ros je izjavio kako 1. juna ističe period do kojeg je privremeno odloženo stupanje na snage odluke o dodatnim carinskim tarifama za Meksiko, Kanadu i EU.

Dodao je kako pregovori s EU-om još uvijek traju, no u pregovorima s Meksikom i Kanadom još uvijek nema rezultata. Meksiko, SAD i Kanada su od avgusta prošle godine u pregovorima o modernizaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA).

Na inicijativu Donalda Trampa, SAD su 23. marta uvele nove carine na čelik u visini od 25 posto i na aluminijum od 10 posto. To je važilo za sve zemlje koje izvoze ove proizvode u SAD, ali su za Australiju, Argentinu, Brazil, Kanadu, Meksiko, Južnu Koreju i države EU bile odložene do 1. juna.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.