Javnost nedovoljno upoznata o štetnom dejstvu duvana
Jovan Dašić, Foto: PR Centar

Javnost nedovoljno upoznata o štetnom dejstvu duvana

U Crnoj Gori svaka druga osoba umre od kardiovaskularnog oboljenja, a znanje, značajnog dijela javnosti, da je duvan jedan od vodećih uzroka bolesti srca i krvnih sudova je nisko, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Saradnik na javno-zdravstvenim projektima u NVO Juventas, Jovan Dašić, je povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja 31. maja, kazao da se ove godine taj datum obilježava kako bi se skrenula pažnja na uticaj duvana na kardiovaskularni sistem.

„U Crnoj Gori svaka druga osoba (44,5 odsto) umre od kardiovaskularnog oboljenja, a konzumacija duvanskih proizvoda i izloženost duvanskom dimu je u direktnoj korelaciji sa zabrinjavajućom učestalošću kardiovaskularnih i malignih oboljenja“, rekao je Dašić.

Upotreba duvana je, kako je pojasnio, važan faktor rizika za razvoj koronarne bolesti srca, moždanog udara i periferne vaskularne bolesti.

„Uprkos poznatom štednom dejstvu duvana za zdravlje srca i krvnih sudova, znanje, značajnog dijela javnosti da je duvan jedan od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti je nisko. Upotreba duvana je drugi vodeći uzrok kardiovaskularnih bolesti, nakon visokog krvnog pritiska“, objasnio je Dašić.

On je istakao da duvan djeluje štetno na organizam izazivajući, kako je rekao, fizičku i psihičku zavisnost, kao i određene kozmetičke nedostatke.

„Kada je u pitanju psihička zavisnost, misli se na ponavljanje ritualnih radnji, odnosno stvaranje uslovnih refleksa, kao što je pušenje uz kafu, poslije jela i uz alkohol. Takođe, stvara i fizičku zavisnost, a to se objašnjava tako što postaje dio metabolizma nervnih ćelija, koje ga izuzetno brzo troše, pa se javlja potreba za novom cigaretom“, objasnio je Dašić.

Kada su u pitanju kozmetičke posljedice, kako je rekao, javljaju se bore, neprijatan dah, tamno prebojeni zubi i prsti.

Prema njegovim riječima, pušenje počinje pod uticajem prijatelja, iz radoznalosti i u nekim društvima se, kako je kazao, uzima kao neformalni simbol zrelosti.

„Puši se da bi se pokazao osjećaj pripadnosti jednoj grupi. To je često zabilježeno kod vršnjaka. I imamo različite pritiske. Neki pušači tvrde da im upotreba duvana pomaže u otklanjanju stresa. Svi ovi faktori moraju se uzeti u obzir, kada se planira uspješna prevencija“, smatra Dašić.

Odvikavanje od pušenja je, kako je istakao, teško, „pogotovo ako to radite sami“.

„Zbog toga je neophodna adekvatna podrška porodice, iskrenih prijatelja, i ljekara“, ocijenio je Dašić.

Prema njegovim riječima, zbog dvosmislene primjene važećeg Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda bilježi se, kako je rekao, porast pušača među svim kategorijama.

„Istraživanje Instituta za javno zdravlje Crne Gore iz 2017. pokazuje da je za proteklih pet godina broj pušača, porastao za 4,4 odsto. Takođe, udvostručio se i broj petnaestogodišnjaka koji konzumiraju duvan (11 odsto), a porastao je i broj žena koje koriste duvanske proizvode“, naveo je Dašić.

On je istako da je pušenje kod žena mnogo opasnije po zdravlje, nego pušenje kod muškaraca.

„Pušenje kod žena može izazvati rak na dojci, oštećenje jajnih ćelija, otežati oplodnju i poremetiti menstrualni ciklus. Pušenje u trudnoći, može, kod djeteta nakon rođenja, izazvati poremećaje u razvoju“, pojasnio je Dašić.

On je istakao da odlaganje usvajanja i primjene Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda Crnu Goru može koštati 10. 514 života.

Primjeri pozitivne prakse, kako je pojasnio Dašić, postoje u Flandriji, gdje vozači koji su uhvaćeni da puše u prisustvu djeteta, kako je rekao, rizikuju novčanu kaznu do hiljadu eura.

„To se objašnjava time da pušenje u kolima dovodi do pogoršanja kvaliteta vazduha u putničkoj ćeliji. Pušenje tokom vožnje oslobađa kancerogene supstance koncentracije 25 puta veće od onih izmjerenih u kućama. Pušači često misle da je otvaranje prozora u automobilu dovoljno da se eliminištu te supstance, ali nažalost nije“, istakao je Dašić.

Dim, kako je rekao, predstavlja rizik za sve, a naročito za djecu, koja su, kako je pojasnio, posebno osjetljiva, s obzirom da ubrzano dišu u vrijeme kada im se razvija imunološki i respiratorni sistem.

„Imamo i primjer koleginice iz Ukrajine Ramone Brad, koja je pokrenula inicijativu za donošenje nacionalnog zakona o dimu. U godini nakon što je zakon usvojen i uspješno primijenjen, hospitalizacija djece za akutnu respiratornu bolest opala je za šest odsto, a prihodi restorana porasli su za 20 odsto, dok je 70 odsto rumunskih pušača podržalo zakon“, naveo je Dašić.

Posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore upozorio je na to da je, kako je rekao, Crna Gora potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duvana, a da ne sprovodi zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima.

„U izvještaju se ukazalo i na zabinutosti vezane za borbu protiv ilegalne trgovine duvana preko Crne Gore, naročito u Luci Bar, koja služi kao platforma za krijumčarenje falsifikovanih cigareta. Ilegalna trgovina duvanom ostaje zabrinjavajuća, a kapaciteti carinske administracije za prevenciju ilegalne trgovine moraju biti ojačani“, ocijenio je Dašić.

On je kazao da su predstavnici Vlade i lokalne samouprave, prilikom pozdravljanja početka rada Novog duvanskog kombinata „zaboravili“ da je Crna Gora ratifikovala Okvirnu konvenciju za kontrolu upotrebe duvana (FCTC) Svjetske zdravstvene organizacije.

„Crna Gora je time preuzela međunarodnu obavezu da će sprovoditi politiku kontrole duvana, samim tim i zabraniti sve vrste reklamiranja, promocije duvana i duvanskih sponzorstava, kao i sve oblike komercijalne komunikacije, preporuka ili aktivnosti, koje su vezane za duvan ili duvansku industriju“, pojasnio je Dašić.

On je podsjetio da svake godine globalna epidemija upotrebe duvana ubije više od sedam miliona ljudi, od kojih je, kako je rekao, blizu 900 hiljada nepušača, koji umiru od udisanja sekundarnog duvanskog dima.

„Skoro 80 odsto od više od milijardu pušača širom svijeta živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, gdje je najveći teret za bolesti i smrt vezan za duvan“, naveo je Dašić.

Studentkinja Maja Filipović, iako je pušač, kazala je da je iznenađena što je etno ethno jazz club "Sejdefa" danas bila zona bez dima i navela da smatra da bi trebalo manje da se puši i da se odvoje zone za nepušače.

„Pušenje je baš štetno po zdravlje. Planiram da prestanem da pušim, ali tek kada budem imala mnogo obaveza, da ne stignem da zapalim cigaretu. Pošto je sada koristim kao pauzu i kao odmor ne bih da se odreknem još toga, ali planiram da istrajem u tome malo kasnije“, kazala je Filipović.

Srednjoškolka Milica Kapa, koja je nepušač, kazala je da voli da izlazi na mjesta gdje zna da postoje zone bez dima.

„Mnogo mojih vršnjaka puši, i smatram da bi se time smanjio broj socijalnih pušača. Pušenje izaziva mnoge bolesti i onaj koji puši šteti sebi i drugima“, smatra Kapa.

U ethno jazz clubu "Sejdefa", danas je održana debata na temu zabrane reklamiranja duvanskih proizvoda na prodajnim mjestima, a iz debatnog kluba Gimnazije „Slobodan Škerović“ su poručili da reklamiranje duvanskih proizvoda pravi probleme ljudima koji se odvikavaju od cigareta i, kako su kazali, loše utiče na djecu koja, kako su pojasnili, još nisu shvatila loš uticaj duvana na zdravlje.

NVO Juventas i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), ranije su podnijele Inicijativu Vladi kojom su zatražile da uvede zabranu pušenja u javnim prostorima, čime bi se, kako smatraju, omogućila puna primjena važećeg Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.