Udvostručen izvoz crnogorskih proizvoda u Kinu i dupliran broj kineskih turista u CG
Brajović i Jang

Brajović u zvaničnoj posjeti Kini

Udvostručen izvoz crnogorskih proizvoda u Kinu i dupliran broj kineskih turista u CG

Saradnjom najviših zakonodavnih organa Crne Gore i NR Kine pruža se važna podrška povećanju obima ekonomske saradnje i daljem razvoju odnosa u brojnim drugim oblastima između država koje njeguju pobjednički duh i uzajamno povjerenje, zaključili su predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Svekineskog narodnog političkog konsultativnog savjeta Vang Jang, na čiji poziv predsjednik crnogorskog parlamenta boravi u zvaničnoj posjeti Kini.

Uz povećanje robne razmjene od 40%, u prethodnoj godini je udvostručen izvoz crnogorskih proizvoda u Kinu, a takođe je dupliran broj kineskih turista u Crnoj Gori, saopšteno je iz kabineta Brajovića nakon sastanka.

"Kina gradi autoput u Crnoj Gori i to je najveći infrastrukturni projekat od višestrukog razvojnog značaja za našu zemlju, što između ostalog ovu prijateljsku državu čini jednim od najvažnijih spoljnopolitičkih i ekonomskih partnera naše zemlje", istakao je predsjednik Brajović.

On je podsjetio da je Crna Gora jedan od prvih potpisnika i korisnika inicijative „Pojas i put“ kao i mehanizma „1+16“ čiji je Kina inicijator a cilj ovih dugoročnih investicionih projekata je infrastrukturno, energetsko, finansijsko i kulturno povezivanje država Azije, istočne Afrike, Bliskog Istoka i Evrope.

Predsjednik Svekineskog narodnog političko-konsultativnog savjeta kao najvišeg političko-savjetodavnog tijela u zemlji, istakao je značaj razmjene posjeta na visokom nivou i potrebu nastavka razvojnog trenda u odnosima dvije države.

U skladu sa tim nastojanjem, Skupština Crne Gore je jedan od pet parlamenata u svijetu čiji su predsjednici ove godine pozvani u zvaničnu posjetu NR Kini.

kina4

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora i Kina mogu biti primjer dobrog partnerskog odnosa u političkoj i ekonomskoj saradnji, bez obzira na razlike u veličini država i njihovoj geografskoj udaljenosti.

Predsjednik Brajović će se tokom posjete Kini između ostalog sresti i sa predsjednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Džanšuom.

Prema Ustavu NR Kine, Svekineski narodni kongres predstavlja najviše zakonodavno tijelo u zemlji, dok je Svekineski narodni politički konsultativni savjet najviše političko-savjetodavno tijelo NR Kine. Ova dva državna tijela najčešće zasijedaju jednom godišnje, u trajanju od 14 dana i poznati su kao ,,Dva zasijedanja". U martu ove godine je izabrano novo rukovodstvo, a predsjednik Skupštine je prvi državni zvaničnik Crne Gore koji se sa njima sastao.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.