Danska zabranila nošenje burke i nikaba
Ilustracija

Danska zabranila nošenje burke i nikaba

Danski parlament usvojio je zakon koji predviđa zabranu nošenja burke i nikaba u javnom prostoru.

Za zabranu nošenja odjeće koja prekriva lice glasalo je 75 predstavnika, dok je 30 bilo protiv. U Danskoj se od prošle godine raspravlja o uvođenju ove zabrane koja od augusta stupa na snagu.

Oni koji se ne budu pridržavali ovog zakona biće kažnjeni sa 135 eura. Za one koji ovaj zakon prekrše više od četiri puta svaki naredni put će biti kažnjeni sa 1.350 eura. 

Ministar pravde Soren Pape Poulsen pojasnio je da policija na terenu neće zahtijevati od osoba pod burkom ili nikabom da otkriju lice nego će, nakon kažnjavanja, tražiti da se vrate svojim kućama. 

U Danskoj sa populacijom od 5,7 miliona oko sedam posto čine muslimani. Prema podacima Univerziteta u Kopenhagenu iz 2010. godine, u Danskoj od 150 do 200 žena nosi nikab, a samo tri burku. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.