Po prvi put u Crnoj Gori obilježen Svjetski dan vidre (FOTO)
Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Organizovana edukativna radionica

Po prvi put u Crnoj Gori obilježen Svjetski dan vidre (FOTO)

U NP Skadarsko jezero, 30. maja, obilježen je, prvi put u Crnoj Gori, Svjetski dan vidre. U cilju boljeg informisanja o ovoj zaštićenoj vrsti, pripremljeni su edukativno-zabavni materijali, a takođe je organizovana edukativna radionica sa reporterima dječije edukativne emisije „Pčelica“ i članovima Kulturnog centra „Beauty“ iz Podgorice, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Stručni saradnik JPNPCG Ninoslav Đurović je učenicima objasnio značaj ove vrste, obišao stanište vidre, tražio tragove vidre, i postavio foto-senzorsku kameru, koja predstavlja jednu od metoda za osmatranje i utvrđivanje prisustva vidre.

"Postoje 13 vrsta vidri na svijetu. Kod nas je zastupljena evroazijska vidra Lutra lutra", kazao je. 

edukativnimaterijalevroazijskavidra

Foto: JPNPCG

"Vidra je sisar, vitkog i okretnog tijela, dužine od 57-70 centimetara. Prosječna težina mužjaka je oko 10 kilograma, dok je težina ženke oko 7 kilograma. Vidra je mesojed i hrani se uglavnom ribama. Odličan je lovac zahvaljujući gipkom tijelu, oštrim zubima i kandžama, oštrim čulima vida, njuha i sluha i brzom kretanju pod vodom", objasnio je Đurović.

Kako je objasnio, istraživanje vidre u NP Skadarsko jezero je započeto 2011. godine programskom aktivnosti „Kartiranje potencijalnih staništa vidre – Lutra lutra“, a od 2016. monitoring vidre se vrši i u NP Biogradska gora.

promotivnimaterijalzadjecuovidri

Foto: JPNPCG

Vidra je zakonom zaštićena vrsta. Ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti) i trend populacije se smanjuje prema IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta. Vidra je zaštićena i ugrožena u Evropi, a u Crnoj Gori je zaštićena Rješenjem o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta ( Sl.list RCG br. 76/06).

Obilježavanje ovog događaja pripremio je stručni saradnik Ninoslav Đurović uz podršku NP Skadarsko jezero, "Otter Survival Fund", "IUCN Otter Specialist Group" i "NVU Living Green".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.