Cijena nafte tipa Brent porasla za 3,3 odsto

Cijena nafte tipa Brent porasla za 3,3 odsto

Cijena sirove nafte tipa Brent porasla je za 3,3 posto u srijedu. Porast se dogodio nakon što su OPEC i zemlje koje nisu članice OPEC-a odlučile da produže sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja ove godine.

U utorak cijena nafte tipa Brent iznosila je 75,39 dolara po barelu. Nakon porasta od 3,3 posto, cijena Brenta na berzi zatvorena je sa 77,92 dolara u srijedu, javlja Anadolija.

Cijena američke nafte West Texas Intermediate (WTI) u srijedu se popela na 68,47 dolara za barel, nakon što je u utorak na berzi zatvorena sa 66,73 dolara za barel. WTI je imala porast od 2.6 posto na dnevnom nivou.

Sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, koji su OPEC i Rusija počeli primjenjivati u januaru 2017. godine, vjerovatno će se produžiti do kraja ove godine, prema izvještajima američkih medija u srijedu.

Prošle nedjelje cijene nafte bile su u padu nakon izvještaja da su ruski ministar energetike Aleksandar Novak i saudijski ministar energetike Kalid Al-Falih nagovijestili da bi njihove zemlje mogle ublažiti sporazum o smanjenju proizvodnje nakon juna.

Uprava za energetske informacije (EIA) će se u svom izvještaju u četvrtak fokusirati na nedjeljne promjene u zalihama sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.