Pokrenut izviđaj povodom brojnih zloupotreba uoči parlamentarnih izbora 2016.
Specijalno državno tužilaštvo

Pitanje izvora finansiranja partija

Pokrenut izviđaj povodom brojnih zloupotreba uoči parlamentarnih izbora 2016.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj povodom brojnih zloupotreba uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, a u fokusu istražitelja je nezakonito finansiranje pojedinih političkih partija.

Istražni timovi prikupili su podatke koji ukazuju na brojne nezakonitosti u finansiranju političkih subjekata i sumnjive tokove novca pristiglog preko nerezidentnih pravnih lica i nekih banaka. Tužilaštvo je krenulo u akciju ispitivanja svih sumnjivih novčanih transakcija, obavljenih preko računa partija i njihovih aktivista. Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, u okviru opsežnog izviđaja, provjeriće se i podmićivanje pojedinih medija.

Transakcije

Ovo je druga istraga Specijalnog tužilaštva o zloupotrebama uoči parlamentarnih izbora 2016. godine. Istražitelji su prethodno procesuirali trinaest osoba i podigli optužnicu zbog sumnje da su tokom izborne kampanje prale novac za interes PZP-a.

Na čelu kriminalne organizacije, prema stavu Tužilaštva su lider PZP Nebojša Medojević i banjalučki biznismen Momir Nikolić. Priča o stranom uticaju, nezaonitim tokovima novca uoči oktobarskih izbora 2016. ponovo je aktuelizovana, nakon što je agencija Rojters objavila da letonske vlasti istražuju da li je preko njihovih banaka usmjeravan ruski novac za miješanje u izbore i politiku u drugim državama.

Rojtersovi navodi potvrdili su sumnje koje je Specijalno tužilaštvo provjeravalo još prošle godine da je preko bivših sovjetskih republika Litvanije i Letonije na račun biznismena Momira Nikolića u više navrata stiglo nešto manje od milion eura.

Prema podacima do kojih je došlo Specijalno tužilaštvo, Nikoliću je u samo jednoj transakciji iz Litvanije uplaćeno 170 hiljada eura, a iz Letonije 90 hiljada. Tada su istražni timovi došli do saznanja da se radi o transferima novca preko ruskih firmi sa sjedištima u bivšim sovjetskim republikama. Sa druge strane, Nikolić je crnogorskim poreskim organima godinama prijavljivao svega 2.000 eura dobiti godišnje, a za ogromni novac koji mu je stizao iz bivših sovjetskih republika tvrdio je da potiče od prodaje kuće i izvođenja građevinskih radova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.