Sveštenik traži od vjernika da mu kupe avion
Foto: Ilustracija

Posjedovao 3 mlaznjaka

Sveštenik traži od vjernika da mu kupe avion

Američki evangelistički sveštenik Džesi Duplantis pozvao je svoje vjernike da prikupe 54 miliona dolara kako bi mogao da kupi privatni mlaznjak — četvrti po redu.

Postoji anegdota u kojoj je pokojni patrijarh Pavle, kada je video luksuzne limuzine u kojima vladike dolaze na sabor SPC, uzviknuo: „Sreća te ste se zavjetovali na skromnost!“

U hrišćanstvu se na luksuz ne gleda sa odobravanjem u skladu sa riječima Isusa Hrista da će prije kamila proći kroz iglene uši nego bogataš kroz rajska vrata. Međutim, šta ako se luksuz koristi u slavu Božiju, ili ako je to opravdanje za život u luksuzu?

Tako se Džesi Duplantis, evangelistički propovjednik iz američke savezne države Luizijane, dosjetio kako da se domogne novog aviona. Duplantis, koji propovijeda putem televizije (za takve propovijednike u Americi postoji naziv televangelisti), zatražio je od svojih sljedbenika da prikupe 54 miliona dolara kako bi mogao da kupi novi mlaznjak.

„Znate da sam u svom životu posjedovao tri različita mlaznjaka i da sam ih koristio i koristio, sve dok ih nisam iskoristio u ime Božje“, rekao je Duplantis.

Problem sa tim avionima bio je, prema Duplantisovim riječima, to što su morali da slijeću na više mjesta kako bi dopunili gorivo. Međutim, ukoliko vjernici usliše njegovu molbu i prikupe tražena sredstva, Duplantis bi kupio „Falkon iks“, sa kojim bi izbjegao dodatne troškove zbog slijetanja kako bi dopunio gorivo, prenosi Sputnik.

„Zaista vjerujem da Isus, kada bi danas hodao zemljom, ne bi jahao magarca, već bi letio avionom propovijedajući Jevanđelje širom svijeta“, rekao je Duplantis u video-obraćanju.

Duplantisovo obraćanje objavljeno je nakon što je jedan drugi televangelist, Kenet Koplend iz Teksasa kupio mlaznjak „Galfstrim 5“ za 36 miliona dolara.

Njih dvojica su nedavno, u Koplendovom programu, branili svoje stavove o posjedovanju privatnih mlaznjaka riječima da su komercijalne avio-kompanije prepune demona koji stoje na putu njihovih prebukiranih rasporeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.