Rama: Ne želimo
Edi Rama

Prezentacija nove knjige

Rama: Ne želimo "veliku Albaniju", ali ako budu zvali vuka dozvaće ga

Premijer Albanije izjavio je da niko ne želi "veliku Albaniju", ali da kada neko stalno viče "vuk, vuka", može i da ga prizove.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je večeras da niko ne želi "veliku Albaniju", ali da kada neko stalno viče "vuk, vuka", može i da ga prizove.

Rama je, na prezentaciji knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači“, rekao da je vrijeme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i samoproglašeno Kosovo uđu u Evropsku uniju.

"Ne znam ni među najvećim nacionalistima da je neko zagovarao veliku Albaniju. To je korišćeno kao opravdanje za etničko čišćenje", tvrdi albanski premijer.

On je izrazio zadovoljstvo što vidi pozitivan razvoj u odnosu Albanije sa Srbijom.

"Mi imamo dobre odnose sa Srbijom, a Kosovo ne tako dobre, ali to je normalno", ukazao je on.

Rama, takođe, tvrdi da je tzv. država Kosovo postala bezbjedno mjesto za Srbe, prenosi Beta.

U svom obraćanju prisutnima u Diplomatskoj akademiji u Beču, on je ukazao da je veliki problem nemogućnost slobodnog putovanja.

"Na Kosovu su vlasti izložene velikim izazovima, jer kako objasniti ljudima da su mogli slobodno da putuju za vrijeme Tita, pa čak i Miloševića, to jest pod diktatorima, a sada ne mogu", ukazao je Rama.

Kada je riječ o EU, od koje traži otvaranje pregovora sa Albanijom, Rama je rekao da ne prijeti više nego što čini predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Nikada nijesam rekao da treba integrisati Zapadni Balkan u EU jer u suprotnom može doći do novog rata. Ja mislim da je to malo pretjerano, ali je neophodna evropska perspektiva našem regionu", zaključio je on.

U Diplomatskoj akademiji u Beču je, u organizaciji Austrijskog instituta za evropske i bezbjednosne politike i Instituta dunavskog regiona i centralne Evrope (IDM) predstavljena knjiga britanske novinarke Suzi Džeger o Hašmu Tačiju, prenosi Beta.

Na prezentaciji su govorili su sam Tači, zatim, Albert Roan, bivši učesnik u pregovorima o statusu Kosova i Metohije i nekadašnji generalni sekretar austrijskog ministarstva za spoljne poslove, Volfgang Petrič, bivši izaslanik EU za Kosovo i Metohiju.

Predstavljanje knjige je najavljeno saopštenjem koje se završava tvrdnjom da je knjiga "priča o rijetkom uspjehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsjednika Kosova, najmlađe evropske države".

Na ovu najavu mnogi su reagovali podsjećanjem da je agresija NATO na Srbiju (SRJ) 1999. godine izvršena u savezu sa terorističkom OVK, čiji je jedan od lidera bio upravo Hašim Tači.

Protivnici priznanja jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, zbog toga, vide knjigu kao propagandu NATO i savezništva sa terorističkom OVK.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.