Duško Marković: Integracija Balkana u EU nije dovedena u pitanje
Foto: AA

Premijerski sat

Duško Marković: Integracija Balkana u EU nije dovedena u pitanje

Integracija Zapadnog Balkana u interesu je regiona i EU, i nije dovedena u pitanje, saopštio je danas premijer Crne Gore Duško Marković.

Marković je danas u okviru Premijerskog sata odgovarao na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore. 

Predsjednik kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Radunović pitao je premijera da saopšti konkretan ishod Samita Evropske unije - Zapadni Balkan u Sofiji i da pojasni njegove konkretne benefite za Crnu Goru.

Marković je rekao da je najsnažnija poruka samita u Sofiji sadržana u deklaraciji u kojoj se kaže da EU ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.  

"Takođe i da je EU odlučna da pojača svoje angažovanje na svim nivoim radi podrške političkim, ekonomskim i društvenim transformacijama u regionu", rekao je Marković. 

On je kazao da su u Vladi zadovoljni samitom u Sofiji i da su njegovi rezultati značajni za državu, ali i region Zapadnog Balkana u kome Crna Gora zauzima važno mjesto zemlje s jasnom politikom stabilnosti i saradnje. 

Marković je ukazao da je Crna Gora odmakla u pregovračkom procesu i da je u drugačijem i povoljnijem položaju od susjeda. 

"To ukazuje da je u ovom momentu evropski put zahtjevniji za države koje se nalaze u početnim fazama integracija, ali će susjedi u napretku imati podršku Crne Gore", istakao je premijer Marković. 

Prema njegovim riječima, nije najvažnije da li je na samitu upotrijebljena riječ proširenje.

"Važno je da integacija Zapadnog Blakan u obostranom interesu i ona nije dovedena u pitanje", naglasio je Marković.

Marković je rekao da je region nedovoljno ekonomski i infrastrukturno razvijen i da zbog toga ne treba čekati datum pristupanja da bi s evropskim partnerima počelo da se radi na pitanju povezivanja. 

"Moramo smanjiti zagušenja na graničnim prelazima, eliminisati barijere u trgovini, povećavati mobilnost mladih naučnika i profesionalaca", istakao je Marković. 

Za Crnu Goru je, kako je rekao Marković, posebno važna saglasnost za izgradnju jadransko-jonskog koridora poznatijeg kao "plavi autoput". 

"Smatrano da je samit u Sofiji na strateški način zaokružio već prisutan dijalog o svi potrebama regiona u ključnim političkim i razvojnim pitanjima", dodao je Marković i naglasio da je ishod samita EU-Zapadni Balkan i njegovi zaključci daju višestruke razloge za optimizam. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.