Od ljeta NATO čuva crnogorsko nebo
Ilustracija

Od 5.juna

Od ljeta NATO čuva crnogorsko nebo

Naše NATO saveznice, Italija i Grčka, počeće NATO vazdušne patrole nad Crnom Gorom od 5. juna.

"Pošto Crna Gora nema borbene avione, saveznice će joj pomoći da osigura vazdušni prostor", saopšteno je iz NATO-a.

Iz Brisela ističu da Crna Gora doprinosi zajedničkoj sigurnosti Alijanse šaljući trupe u NATO misiju za obuku u Avganistan i pružajući finansijsku podršku avganistanskim snagama sigurnosti.

"U znak savezničke solidarnosti, Italija i Grčka će sada pomoći u zaštiti crnogorskog vazdušnog prostora. Italijanski i grčki borbeni avioni će i dalje biti bazirani u njihovim matičnim zemljama, i po potrebi će biti podizani", objašnjavaju iz NATO-a.

Air-policing, kako je naglašeno iz NATO-a, nije odgovor na bilo koju specifičnu prijetnju, već je bitna komponenta koju NATO pruža kao sigurnost svojim članovima.

"NATO air-policing avioni polijeću kao odgovor na vojne ili civilne avione u nevolji ili zbog aviona koji ne poštuju internacionalne regulacije ili pristupaju vazdušnom prostoru NATO saveznica", pojašnjeno je.

U Evropi ima još ovakvih NATO patrola, dodaju iz Alijanse.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.