Indijski orah pun proteina i minerala
Ilustracija

Dobar za mršavljenje

Indijski orah pun proteina i minerala

Indijski orah (Anacardium occidentale) je malo zimzeleno drvo visine do najviše 12 metara, porijeklom iz Brazila, a zbog svog uskusnog ploda sada se uzgaja u mnogim tropskim područjima svijeta. Njegovo sjeme ima oblik bubrega i uglavnom se uzgaja u zemljama poput Indije, Kenije i Tanzanije.

Veoma je hranjiv i prepun proteina i esencijalnih minerala, uključujući bakar, kalcijum, magnezijum, gvožđa, fosfor, kalijum i cink.

Indijski orah sadrži manje masnoće nego ostali orašasti plodovi. Dvije trećine masnoća u indijskom orahu su nezasićene masne kiseline, 75 odsto tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom uticaju na zdravlje srca.

One blagotvorno utiču i na dijabetes, pomažući sniziti nivo triglicerida i štiteći od daljih komplikacija povezanih sa visokim nivoom šećera i holesterola. Redovno konzumiranje indijskih oraha znatno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Indijski orah je odličan izvor antioksidanata. Ovaj plod obezbjeđuje fosfor koji je neophodan za zdrav razvoj zuba i kostiju.

Dobar za mršavljenje

Često se preporučuje uzimanje indijskog oraha kao dio zdrave dijete za mršavljenje. Indijski orasi ne sadrže holesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umjereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete daje osjećaj sitosti i zadovoljstva. Indijski orah sadrži cink, koji igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema protiv mikrobnih infekcija, sintezi proteina i zacjeljivanju rana. To je veoma važno tokom trudnoće za razvoj djeteta i održavanje stabilnog stanja u tijelu, prenose Nezavisne.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.