Roboti daju preciznije dijagnoze od doktora
Foto: Ilustracija

Za neke vrste tumora

Roboti daju preciznije dijagnoze od doktora

Vještačka inteligencija je bolja u postavljanju dijagnoza za neke vrste raka, pokazala su istraživanja.

Internacionalna studija obuhvatila je tehnologiju koja je imala za cilj da otkrije znakove raka kože prije nego što ih je testiralo 58 dermatologa. 

Kompjuter je bio naučen da prepozna 100.000 fotografija malignih melanoma i benignih mladeža. Mašine su uspješno dijagnostifikovale rak kože u čak 95 odsto slučajeva, dok je broj ljekara koji je pogodio dijagnozu bio 87 odsto. 

Čak je i kompjuter pogrešno postavio dijagnozu u pet odsto slučajeva, ali tako što je benigne mladeže zamijenio malignim tumorima, što opet znači da bi manje pacijenata trebalo da ide na bespotrebne operacije. 

Uređaj takođe ima mogućnost učenja, pa iz fotografija koje prepoznaje nadograđuje svoju inteligenciju i bogati „iskustvo“, prenosi B92. 

Nakon što mašina prepozna tumor, zadnju riječ ima i dalje ljekar koji će procijeniti da li je pacijentu operacija potrebna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.