Ni u Njemačkoj nije sve idealno
Ilustracija

Velike kompanije oslobođene troškova prenosa električne energije

Ni u Njemačkoj nije sve idealno

Koliko ste puta čuli tvrdnju da se teret krize, koja god i kakva god bila, sa bogatih prebacuje na siromašne. Koliko ste puta čuli da se crnogorska Vlada optužuje da čuva bogate na konto ostatka. Ali kad se Njemačka Vlada optuži za tako nešto, onda je to ozbiljna optužba.

Evropska komisija je zaključila da je izuzimanje određenih velikih korisnika električne energije u Njemačkoj od mrežnih troškova u periodu 2012-2013. godine bilo protiv pravila EU.

Nije bilo razloga da se velike kompanije izuzmu od plaćanja mrežnih troškova, ili troškova prenosa električne energije kako ih mi nazivamo i Njemačka sada mora da ́naplati neplaćene troškove od ovih kompanija.

"Svi korisnici električne energije moraju da plaćaju operaterima za usluge koje koriste - potpuno oslobađanje određenih velikih korisnika od ovih naknada predstavlja nepravednu prednost i povećava finansijsko opterećenje za druge korisnike električne energije zbog čega Njemačka sada mora da povrati neplaćene troškove prenosa električne energije od ovih korisnika", poručila je Njemačkoj Komesarka Margret Vestager, odgovorna za politiku konkurencije.

Troškovi prenosa su dio uobičajenih troškova električne energije koje mora da plati bilo koji korisnik električne energije koji je priključen na mrežu. Ove naknade služe kao naknada mrežnog operatora za pružene mrežne usluge i održavanje mreže u dobrom stanju. Veliki korisnici električne energije koji imaju stabilnu potrošnju električne energije mogu generisati manje troškova mreže, naročito zbog predvidljivosti njihove potražnje. Ali ih moraju i platiti.

Između 2011. i 2013. godine korisnici električne energije u Njemačkoj koji su imali godišnju potrošnju iznad 10 gigavat sati i posebno stabilnu potrošnju električne energije u potpunosti su izuzeti od plaćanja mrežnih naknada po njemačkom zakonu. Samo u prvoj godini primjene zakona, zahvaljujući ovoj odredbi, ovi korisnici su izbjegli plaćanje oko 300 miliona eura u mrežnim naknadama. Ovi troškovi su, umjesto toga, finansirani posebnim dažbinama uvedenim za krajnje potrošače električne energije, odnosno građane i mala i srednja preduzeća.  

A onda su krenule žalbe udruženja potrošača, energetskih kompanija i građana. Evropska Komisija je u martu 2013. godine otvorila detaljnu istragu kako bi utvrdila da li ovo izuzeće do plaćanja predstavlja državnu pomoć tim kompanijama  i da li je moguće opravdati prema pravilima EU o državnoj pomoći.

Jer i u Njemačkoj je Elektroprivreda u državnim rukama a prihodi od nadoknada za korišćenje mreže su državne pare jer su potrošači dužni da te naknade plaćaju shodno njemačkim zakonima a njemačka država raspolaže tim parama.To znači da je puno oslobađanje od plaćanja odobreno u 2012. i 2013. godini predstavljalo državnu pomoć većinom privatnim kompanijama, jer su troškovi bili finansirani iz državnih sredstava, tačnije od nameta uvedenog ostalim potrošačima.   

Ne postoji objektivna opravdanost, prema pravilima EU o državnoj pomoći, za potpuno oslobađanje od mrežnih naknada za korisnike električne energije, čak i ako imaju stabilnu potrošnju električne energije. Svaki korisnik treba da plati troškove koje uzrokuje mreži. Veliki i stabilni korisnici električne energije takođe generišu troškove mreže i koriste mrežne usluge, a ostatak potrošača je regulisao račun za ove usluge.

Njemačka je 2014. godine ukinula ovo izuzeće. Od tada korisnici sa stabilnom potrošnjom mogu zatražiti da se njihova mrežna naknada izračunava na osnovu troškova koje pojedinačno uzrokuju mreži. Ovaj novi režim nije bio dio istrage Komisije.

Sada Njemačka mora da odredi visinu naknada koje svaki korisnik električne energije ostvario u dvije sporne godine državnog doniranja i to u skladu sa metodologijom koju je propisala Komisija. Nakon toga Njemačka će morati da nađe način da ono što je zakonom oprostila, sada novim zakonom naplati.   

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.