Biće pokrenuta inicijativa za poništenje odluke Vlade o priznanju Kosova
Momčilo Vuksanović

Biće pokrenuta inicijativa za poništenje odluke Vlade o priznanju Kosova

„Koristeći Ustavom garantovana, legitimna i demokratska prava, Srpski nacionalni savjet, kao krovna institucija srpskog naroda u Crnoj Gori, u skladu sa članom 93 Ustava Crne Gore, pokreće inicijativu za poništenje Odluke Vlade Crne Gore o priznanju nazavisne države Kosovo, odnosno za raspisivanje državnog referenduma o tom pitanju“, saopštili su danas iz Srpskog nacionalnog savjeta u pismu upućenom aktuelnom Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Pismo prenosimo u cjelini.

"U skladu sa vjekovnom državnom, nacionalnom i vjerskom povezanošću Crne Gore i Srbije, Srpski nacionalni savjet to čini podstaknut, prije svega, većinskom voljom građana Crne Gore, koja je potvrđena i nedvosmislenom izjavom predsjednika Vlade Crne Gore (na Kosovu, o Sretenju, 2018. godine) da je Vlada iznudila priznanje tzv. nezavisne države Kosovo protivno volji 85 posto stanovništva Crne Gore. Nema boljeg dokaza da je ta odluka nelegitimna, bez uporišta u volji stanovništva, nasilna i vođena sasvim pojedinačnim i utoliko ne-državnim interesima.

Istorijski osnov za poništenje ove odluke leži u najdubljim tradicijama Crne Gore. Negiranjem ovog istorijskog osnova, Vlada Crne Gore je posredno poništila crnogorsku državnost, pa bi se opozivom priznanja tzv. države Kosovo Crna Gora vratila izvornoj i istinskoj državnosti, njenim nasvjetlijim tradicijama i volji njenog stanovništva.

Politički razlozi za poništenje priznanja tzv. nezavisne države Kosovo su višestruki. Priznanje je opteretilo odnose Crne Gore sa jednorodnom Srbijom i učinilo crnogorsku politiku krajnje protivnom Srbiji, što do sada nikad nije bio slučaj. Činjenica da pojedine države u svijetu povlače priznanja tzv. države Kosovo, obavezuje crnogorsku vladu da u skladu sa takvim političkim opredjeljenjem i navedenim razlozima bude i sama dio te inicijative. Odluka Vlade Crne Gore da opozove priznanje tzv. države Kosovo bila bi neprotivrečna i sa stanovišta odluka niza država članica Evropske unije, koje se snažno i energično protive međunarodnom priznanju nezavisnosti Kosova.

Gospodine predsjedniče, Vaša podrška inicijativi za održavanje državnog referenduma o poništenju priznanja tzv. nezavisne države Kosovo bila bi snažan podsticaj demokratskim procesima u Crnoj Gori i velika prilika za razvoj tolerancije i pomirenja, koji bi, sigurni smo, dobili i svoj istorijski značaj u povezanosti i najbližim odnosima Crne Gore i Srbije.

Stoga Vas molimo da se pismenim putem izjasnite da li podržavate inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, da se, koristeći Ustavom garantovana i legitimna prava, građani Crne Gore na državnom referendumu izjasne o ovom izuzetno važnom pitanju.

Očekujemo da nam Vaše izjašnjenje dostavite u narednih trideset dana, odnosno najkasnije do 1. jula 2018. godine, na adresu: Srpski nacionalni savjet Crne Gore, Radosava Popovića bb, 81000 Podgorica.

Ukoliko Vaš odgovor izostane do predviđenog vremena, smatraćemo da je ova inicijativa za Vas neprihvatljiva".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.