Zbog afričke kuge uništena tona hrane u Srbiji
Ilustracija

Zbog afričke kuge uništena tona hrane u Srbiji

Veterinarski inspektori zaplijenili su i uništili oko 1.000 kilograma hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani unijeli iz Mađarske u Srbiju.

Riječ je o hrani koju su građani unijeli uprkos zabrani uvoza mesa u Srbiju zbog pojave bolesti afričke kuge kod njihovih sjevernih susjeda.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede Srbije krajem aprila zabranilo uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa iz Mađarske, a na graničnim prelazima su pojačane kontrole veterinarske inspekcije, ipak, na pijacama u Srbiji mogu se kupiti mesne prerađevine iz Mađarske koje su u našu zemlju najčešće ušle u prtljažniku automobila.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u saradnji sa Carinskom policijom i Upravom policije sprovelo više zajedničkih kontrola i više od tonu robe je oduzeto u zadnjih nedjelju dana", kaže načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.

Situacija u Mađarskoj, što se tiče afričke kuge, trenutno je pod kontrolom, objašnjava Ivanović za Tanjug, ali je nedavno Veterinarska inspekcija u Srbiji dobila informaciju da se na sjeveroistoku Mađarske pojavio još jedan slučaj afričke kuge.

"Veterinarska inspekcija ne može biti prisutna u svako vrijeme i na svakom mjestu i zato je svaki potrošač ustvari inspektor koji može da sugeriše veterinsrskoj inspekciji ako postoje neki problemi", kaže Ivanović.

U Srbiji, napominje, nema naznaka da bi bolest moga da se pojavi, ali apeluje na građane da hranu, posebno sada u ljetnjim mjesecima, kupuju samo na mjestima koja su pod kontrolom inspekcija i gdje se hrana čuva u rashladnim vitrinama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.