Skok cijena: Od danas skuplje sve vrste goriva!
Ilustracija

Od tri do sedam centi

Skok cijena: Od danas skuplje sve vrste goriva!

Od danas, 28.maja cijene goriva u Crnoj Gori skuplje su od tri do sedam centi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije od danas važe sljedeće maksimalno dozvoljene vrijednosti naftnih derivata:

Litar BMB 98 u naredne dvije nedjelje biće skuplji 3 centa i košta 1.44 eura po litru.

Litar BMB 95 košta 1.41 eura po litru, što je poskupljenje od četiri centa.

Najviše je skočila cijena eurodizela, za 7 centi i litar danas košta 1.30 eura.

Lož ulje (veleprodaja) košta 1.26  eura po litru tj. skuplji je za 6 centi.

Iz Ministarstva ekonomije kažu da je promjenu cijena naftnih derivata u Crnoj Gori uzrokovao isključivo rast vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i jačanje dolara u odnosu na euro.

"To kao posljedicu ima izuzetnu nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promjenu cijena goriva u Crnoj Gori i čitavom regionu.

Uporedni podaci iz prethodnih godina pokazuju da su u posljednjih 10 godina najveće cijene naftnih derivata u Crnoj Gori bile 2012, kada je BMB 98 koštao 1,54 eura, BMB 95 1,50 eura, a eurodizel 1,38 eura", navodi se u saopštenju.

Vlada će kako se dodaje nastaviti da prati kretanja na međunarodnom tržištu i, ukoliko ona budu prijetila da ugroze crnogorsku privredu i građane, preduzeće potrebne mjere u cilju njihove zaštite.

"Vlada Crne Gore je više puta, tokom 2011. i 2012. godine, djelovala antiinflatorno, kada je smanjila vrijednost akciza i donijela odluku o povraćaja dijela plaćene akcize na eurodizel koji se koristi u industrijske i komercijalne svrhe, kao i mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije", saopšteno je.

Iz Ministarstva ekonomije podsjećaju da uvozna cijena po litru, odnosno vrijednost naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i odnos eura prema dolaru, dominantno definišu nabavnu cijenu naftnih derivata.

"Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata,  prilikom obračuna uzima se u obzir prosječna vrijednost naftnih derivata u obračunskom periodu. To znači da nabavna vrijednost naftnih derivata u obračunskom periodu određuje nivo korekcije. Od daljeg kretanja cijena naftnih derivata na Platt’s kotacijama zavisiće da li će doći do povećanja ili pada cijena u Crnoj Gori.

Prema  odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 11.juna 2018. godine, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata  važiće od 12. juna  2018.", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.