Albanci zaustavili litiju traktorima i bagerima, Srbima ne dozoljavaju da obilježe seosku slavu
Foto: Novosti.rs

Albanci zaustavili litiju traktorima i bagerima, Srbima ne dozoljavaju da obilježe seosku slavu

Specijalne jedinice kosovske policije pokušavaju da rastheraju Albance okupljene oko ruševina crkve svete Trojice koju su jutros blokirali ne dozvoljavajući raseljenim Srbima da obilježe seosku litiju.

Više desetina Albanaca koji su i vozilima sa tri strane blokirali prilaze crkvi, oko podneva posijedali su u crkvenom dvorištu ne dozvoljavajući kosovskim policajcima da ih pomjere. Zbog nemogućnosti da uđu u crkveno dvorište, tridesetak raseljenih Srba uputilo se potom ispred stanice policije u Klini odakle su u pratnji desetak policijskih vozila i specijalnih snaga policije krenuli put crkve u Petriču,prenose Novosti.

- Albanci i dalje ne žele da se pomjere, već su mnogi od njih posijedali oko temelja porušene svetinje kojoj i dalje ne možemo da priđemo - kaže predsjednik privremenog organa Kline Božidar Šarković koji se nada da će specijalne jedinice kosovske policije uspjeti da sklone okupljene Albance i raseljenim Srbima omogućiti da obilježe seosku slavu iako je svih oko 250 Srba iz sela protjerano 1999 godine.

Namjera Albaanca, po mišljenju protjeranih Srba, jeste da ih onemoguće da se vrate svojim ognjištima pogotovu što im već gotovo 19 godina koriste imanja i svu imovinu. Inače, u selu petrič kod Kline od Srba ostala je samo baka Kata Grujić koja se gotovo svakodnevno nalazi na meti lopova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.