Ratnom psu podigli spomenik, ostajao sa ranjenicima dok ne bi stigla pomoć (VIDEO)

Ratnom psu podigli spomenik, ostajao sa ranjenicima dok ne bi stigla pomoć (VIDEO)

U američkoj saveznoj državi Konetikat otkriven je spomenik jednom od najpoznatijih vojnih pasa, u čast svih službenih životinja.

Skulptura "Stabi pozdravlja" (Stubby Salutes) otkrivena je u Spomen-parku veterana u Midltaunu, navodi agencija AP.

Stabi je bio mješanac bostonskog terijera koji je s jedinicom iz Konetikata odveden u Evropu tokom Prvog svjetskog rata. Postao je poznat po sposobnosti da vojnike upozori na predstojeće napade gasom, kao i nalaženjem ranjenika na bojištu. Pas je ostajao sa ranjenicima sve dok do njih ne bi stigla pomoć, prenosi Beta.

Priča o Stabiju prošlog mjeseca je pretočena u animirani film "Narednik Stabi: Američki heroj" (Sgt. Stubby: An American Hero).  

Bronzana skulptura, djelo umjetnice Suzan Bahari, je kulminacija tri decenije napora da se tom ratnom psu podigne spomenik. Ideja je potekla od članova porodice Roberta Konroja, vojnika koji je usvojio Stabija tokom obuke.

"Htela sam da ovekovječim njegov divan duh, Tu odvažnost. Njegovu hrabrost. Njegovu sposobnost da oraspoloži trupe i na ratištu i kod kuće", rekla je Bahari.
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.