Rakočević: Sami se ne možemo izboriti sa kriminalom
Velimir Rakočević, foto: Savo Prelević/Vijesti

Integrisane istrage rješenje

Rakočević: Sami se ne možemo izboriti sa kriminalom

Izjava crnogorskog premijera Duška Markovića u Pljevljima da će Vlada Crne Gore učiniti sve kako bi se građani u svojoj državi osećali sigurno i da nalogodavci likvidacija u Crnoj Gori sjede na evropskim adresama i da će od inostranih partnera tražiti da rade zajedno, jer ovo nije samo crnogorski nego širi problem, potpuno je istinita, smatra dekan Pravnog fakulteta i kriminolog Velimir Rakočević.

„Ono što je premijer rekao su sve same činjenice jer je kriminal međunarodni problem i mi se sami sa njim ne možemo boriti. Jasno je da su sjedišta kriminalnih organizacija negdje drugdje i da kod nas, i u regionu,  posluju njihovi krakovi. Mi smo na takvom geostrateškom području da se sami sa tim organizovanim kriminalom ne možemo izboriti. Ustvari, sam više ne može niko.“ jasan je profesor Rakočević.

U suštini, radi se o staroj priči da se organizovani kriminal mnogo lakše povezuje nego što to čine oni koji se protiv organizovanog kriminala bore. I dalje je posao borbe protiv kriminala dominantno na domaćem terenu a šira institucionalna saradnja među državama zaostaje i zato bolju saradnju i bolje rezultate upravo treba tražiti na tom polju, smatra profesor Rakočević.

„Kao što je ulaskom u NATO Crna Gora riješila svoje bezbjednosno pitanje u nekom širem kontekstu, tako će i članstvom u Evropskoj Uniji biti riješeno i dosta pitanja na polju njene unutrašnje stabilnosti i borbe protiv kriminala. Crnoj Gori će biti dostupni različiti dostupni mehanizmi institucionalizovane saradnje policija članica Evropske Unije, što danas na žalost nije slučaj. Prije svega tu će biti zajedničke istrage. Borba protiv organizovanog kriminala zahtjeva globalno integrisan odgovor pa i istrage moraju biti takve.“ kaže za Kodex dekan Pravnog fakulteta i kriminolog Velimir Rakočević.

Crnoj Gori će postati dostupna jedinstvena baza kriminala na nivou Evropske Unije, poručuje Rakočević dodajući da će Crnoj Gori tada biti dostupni podaci svih evropskih policija što će sigurno suziti polje aktivnosti kriminalnih organizacija.

„Sve bi to na kraju krajeva trebalo da doprinese da se dođe do toga da policija bude u stanju da reaguje i preventivno i da bude u stanju da kriminal sasiječe u samom korijenu.“  smatra kriminolog Velimir Rakočević.

Evropske integrisane istrage podrazumijevaju da, recimo, sudija iz Madrida može narediti policijsku istragu u Berlinu ukoliko ima indicija da dio kriminalne grupe čije djelovanje istražuje ima svoj ogranak u Berlinu. Na taj način omogućuje se znatno brže djelovanje organa zaduženih za borbu protiv organizovanog kriminala. Za poređenje treba uzeti saradnju policija u regionu koju političari nazivaju odličnom. Možete li zamisliti da sudija iz Pljevalja ima mogućnost da naredi istragu u Tuzli, ako sumnja na organizovani kriminal?              

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.