Zatvorena birališta, preliminarni rezultati oko 21 čas
Foto: CeMI

Najveća izlaznost u Šavniku do 19 sati, najmanja u Baru

Zatvorena birališta, preliminarni rezultati oko 21 čas

U ukupno deset crnogorskih samostalnih opština i gradskoj opštini Golubovci danas su održani lokalni izbori, gdje su građani birali nove lokalne vlasti. Birališta za glasanje su zatvorena u 20 časova, a prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 21 čas.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziiciju(CDT) u Podgorici je glasalo do zatvaranja biračkih mjesta 64,2 odsto, u Pljevljima 73, a u Kolašinu 79 odsto.

DeOUWaVXkAEZxCs

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do 19 sati na lokalnim izborima najveća izlaznost je zabilježena u Šavniku gdje je glasalo 81,6 odsto upisanih birača, a najmanja u Baru gdje je izlaznost 48,8 odsto.

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, kazala je na pres konferenciji da je u Podgorici do 19 sati glasalo 59,9 odsto birača.

„Današnja izlaznost u Glavnom gradu je za 3,3 odsto manja nego što je bila na prošlim predsjedničkim izborima i za 15,7 odsto manja nego na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine“, kazala je Gilić.

Ona je saopštila da je u Baru do 19 sati glasalo 48,8 odsto, Bijelom Polju 55,6 odsto, Danilovgradu  62,1 odsto, Golubovcima 69,1 odsto, Kolašinu 75,4 odsto, Plavu 54,8 odsto, Pljevljima 70,5 odsto, Rožajama 56,4 odsto, Šavniku 81,6 odsto i na Žabljaku 74,7 odsto.

DeOCjorX0AEgQ3T

PR koordinatorka CeMI-ja, Teodora Gilić, kazala je na pres konferenciji da je u Podgorici do 17 sati glasalo 49 odsto birača.

„Današnja izlaznost u Glavnom gradu je za 3,5 odsto manja nego što je bila na prošlim predsjedničkim izborima, i za  čak 15 odsto manja nego na parlamentarnim izborima 2016. godine“, rekla je Gilić.

Ona je saopštila da je do 17 sati u Baru glasalo 39,3 odsto birača, Bijelom Polju 46,9 odsto, Danilovgradu 47,9 odsto, Golubovcima 57,1 odsto, Kolašinu 66,7 odsto, Plavu 47,8 odsto, Pljevljima 64,1 odsto, Rožajama 45,4 odsto, Šavniku 80,5 odsto i na Žabljaku 68,1 odsto.

Izbori se održavaju u Podgorici, opštini u okviru Glavnog grada Golubovcima i opštinama Šavnik, Žabljak, Bar, Plav, Pljevlja, Rožaje, Danilovgrad, Bijelo Polje i Kolašin.

Glasačko pravo ima 306.722 građana. Agencija za elektronske medije (AEM) apelovala je na elektronske medije da poštuju predizbornu tišinu. 

Na izborima u Podgorici glasačko pravo ima 134.991 građana, a u Golubovcima, opštini u okviru Glavnog grada, 11.948.

Biračko pravo u Šavniku ima 1.723 građana, u Žabljaku 3.101, u Baru 38.235, u Plavu 9.145, u Pljevljima 26.037, u Rožajama 22.037, u Danilovgradu 12.752, u Bijelom Polje 40.235, u Kolašinu 6.518.

Na izborima u Podgorici učestvuje koalicija Demokratska partija socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Liberalne partije (LP), Demokratske unije Albanaca i Crnogorske, zatim koalcija Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partija (SNP), kao i Srpska koalicija.

Na izborima u koaliciji nastupaju i Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA, kao i Socijaldemokratska partija (SDP), Demos i slobodni građani, a u izbornoj trci biće i Grupa građana Saša Mijović, Ujedinjena Crna Gora (UCG), Albanska alternativa (AA), Socijaldemokrate (SD) i Prava Crna Gora.

Na izborima u Golubovcima učestvuje DPS, Građanski savez, UCG i SD, a u koalicije nastupaju DF i SNP i Demokrate i URA.

U Šavniku u izbornoj trci su DPS i SD, SNP i DF, kao i Demokrate i URA.

Za odbornička mjesta u žabljačkom lokalnom parlamentu bore se Demokratska Crna Gora i koalicije DF-SNP i DPS-SD.

Na izborima u Baru samostalno nastupa DPS, Prava Crna Gora, SDP, SD, Demos i BS, a u koaliciji Demokrate i URA, DF i SNP, i Demokratski savez Albanaca i Demokratska partija. Kao grupa građana kandidovale su se liste "Reforma za Bar" i "Radomir Cakan Novaković – Biram Bar".

U Plavu u koaliciji nastupaju DF i SNP, dok samostalno izlazi SD, DPS, AA, Demokratska Crna Gora, BS, SDP, Stranka pravde i promjena i Grupa građana "Biram Plav".

Za odbornička mjesta u rožajskom parlamentu, boriće se, DPS, SDP, SD, Demokrate, URA, Pokret za promjene (PzP), Stranka pravde i pomirenja (SPP) i BS.

Na izborima u Pljevljima učestvovuje koalicije Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za Pljevlja i Prava Crna Gora, Nova srpska demokratija (NSD) – SNP – PzP, i DPS-SD-BS, a u izbornoj trci su i Demokratska Crna Gora i građanski savez "Pljevlja svima".

U Danilovgradu nastupaju četiri koalicije, i to: Demokrate i URA, NSD i PzP, DNP, SNP i Jugoslovenska komunistIčka partija Crne Gore, DPS i LP, dok se za učešće u lokalnom parlamentu samostalno bore Socijaldemokrate, SNP i Prava Crna Gora.

Na izborima u Bijelom Polju učestvuje Srpska koalicija, SDP, Ujedinjena, DF, SNP, Savez za pomirenje, a u koaliciji nastupaju Demokrate i URA, Crnogorska i SPP i DPS, BS i SD.

Za vlast u Kolašinu bori se pet političkih partija: DPS, SDP, SD, Demokrate, Ujedinjena Crna Gora, koalicija DF i SNP i Grupa građana "Šule i Mikan sa građanima za Kolašin".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.