Evo kada je najljepše u braku
Ilustracija

Istraživanje pokazalo

Evo kada je najljepše u braku

Istraživanje pokazalo je da su oni koji "izdrže" dvije decenije u braku srećniji od novopečenih supružnika.

Sreća je lijepa samo dok se čeka, pisala je Desanka Maksimović, a isti princip mogao bi se primijeniti i na brak. Ako ste mislili da je najlepši dio braka medeni mjesec, griješite.

Novo američko istraživanje pokazalo je da su oni koji "izdrže" dvije decenije u braku srećniji od novopečenih supružnika. Takođe, oni osjećaju da su kompatibilniji sa partnerom i da sa njim dijele mnoštvo zajedničkih aktivnosti.

U istraživanju su analizirani podaci 2.034 bračna para i posmatrano je kako zadovoljstvo brakom raste i opada tokom godina. Prosječna starost žena u studiji je 35, muškarca 37 godina. Ustanovljeno je da zadovoljstvo brakom postepeno opada tokom prvih 20 godina braka, ali nakon tog perioda se stabilizuje.

Naučnici tvrde da parovi nakon toliko godina zajedničkog života počinju sve više da cijene jedno drugo što dovodi do toga da više uživaju u društvu srodne duše. Ovo istraživanje razbilo je mit da, kako vrijeme prolazi, parovi sve više počinju da kritikuju jedno drugo i da se ponašaju kao pas i mačka. Riječ je o ideji koju popularizuju sitkomi i romantične komedije, ali ona, na sreću, nema veze sa realnošću, kažu naučnici. To je naročito važno ako se ima u vidu da živimo u doba kad su razvodi uobičajeni, i dalje polovina svih brakova traje cio život.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.