Sastali se lideri Sjeverne i Južne Koreje: Panmunjom postao simbol mira
Mun Džae i Kim Džong Un

Prekid vatre

Sastali se lideri Sjeverne i Južne Koreje: Panmunjom postao simbol mira

Jun Jang Čan, portparol predsjednika Muna, naveo je da su predsjednici razmijenili mišljenja i razgovarali o implementaciji dogovora od 27. aprila i uspješnom samitu Sjeverne Koreje i SAD-a.

Lideri Sjeverne i Južne Koreje, Kim Džong Un i Mun Džae sastali su se u prekograničnom zajedničkom sigurnosnom području Panmunjom, prenosi Anadolija.

Panmunjom je od simbola podjele postao simbol mira.

Granica je čvrsto čuvana od kraja Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine. Završen je prekidom vatre, a ne mirovnim sporazumom. Iz Kancelarije južnokorejskog predsjednika saopšteno je da je sastanak dvojice lidera trajao dva sata. 

Mun će sjutra dati zvanično saopštenje u vezi s današnjim sastankom. Dvije Koreje su krajem aprila dogovorile denuklearizaciju poluostrva, ali nijesu objavile specifične mjere kojima će to postići. U zajedničkoj izjavi, nakon samita sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una i južnokorejskog Mun Džae, navedeno je da su dvije Koreje potvrdile svoj cilj, a to je da “Korejsko poluostrvo bude bez nuklearnog oružja kroz potpunu dunuklearizaciju“.

Južnokorejski predsjednik Mun i sjevernokorejski lider Kim sastali su se 27. aprila na istorijskom trećem samitu dviju Koreja i prvom nakon 2007. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.