Sandžački klan u Njemačkoj: Hapšenja zbog rada na crno, u kauču pronađeno 120 hiljada eura
Oko 1.000 policajaca i carinika učestvovalo u akciji, foto:ilustracija

Sandžački klan u Njemačkoj: Hapšenja zbog rada na crno, u kauču pronađeno 120 hiljada eura

Sandžački klan, kako je njemačka policija nazvala mrežu koja je zapošljavala radnike na crno i utajila porez u milionskoj vrijednosti, zapošljavao je radnike na crno zahvaljujući "studentskom statusu", pišu frankfurtske "Vesti" navodeći da se kao glavni osumnjičeni vode Ferhan Sejdović (53) i njegov sin Murat (29) vlasnici hotela "Sej Sandžak" u Majntalu i građevinske firme koja je bila meta operacije policije i carine.

Kako je za "Vesti" izjavio Mihael Bernda, portparol carinske službe u Gisenu, pokrajna Hesen, prvo je uhapšeno četvoro glavnoosumnjičenih.

"Oni su, prema našim saznanjima, u rođačkim vezama, a uhapšeni su u njihovoj kući u obližnjoj Geteštrase u Majntalu. Potom smo ušli u njihov hotel Sej Sandžak gdje su mahom smješteni radnici koji su radili za njihovu građevinsku firmu", kazao je Bernd.

On objašnjava da je akcija izvedena zbog sumnje da je ova porodica u svojoj firmi zapošljavala radnike na crno, te nisu poštovane minimalne radne satnice, a radnicima nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje.

"Među osumnjičenima je dosta onih koji imaju ''studentski status'', a kao dokaz podnijeli su potvrde Univerziteta iz Novog Pazara. Mi znamo da su te vize samo pokriće za dolazak u Njemačku, gdje nisu studirali, već radili na crno na brojnim gradilištima", kaže Bernd, prenose Novosti pozivajući se na Tanjug.

Uz potvrde Univerziteta iz Novog Pazara radnici na crno su dolazili navodno na praksu u Njemačku.

Oko 1.000 policajaca i carinika su u Hesenu, Bavarskoj i Bremenu sproveli akciju protiv radnika zaposlenih na crno.

Inače, u saopštenju carine u Gisenu, naglašava se da su radnici, mahom iz BiH i Srbije, u saradnji sa kriminalnim bandama "krijumčareni" putem nekoliko građevinskih firmi prijavljenih u republici Sloveniji. Većina su bili smješteni u hotelu Sej Sandžak, u Majntalu, a prilikom racije ispostavilo se da čak ni osoblje hotela nema uredne boravišne i radne papire.

Prilikom pretresa hotela porodice Sejdović u Majntalu, ali i 54 druga objekta u Majntalu i okolini, pronađen je sakriveni novac. Tako su u jednom od stanova u kauču carinici našli sakrivenih 120.000 eura, kao i dva komada vatrenog oružja. Ukupno je prilikom ovih pretresa zaplijenjeno 160.000 eura u kešu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.