Od početka godine od malih boginja oboljelo 160 osoba
ilustracija, foto:Shutterstock

Na bolničkom liječenju troje pacijenata

Od početka godine od malih boginja oboljelo 160 osoba

U Crnoj Gori je od početka godine od malih boginja oboljelo 160 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Na bolničkom liječenju zbog infekcije virusom morbila nalazi troje pacijenata. 

"Od početka godine ukupno je registrovano 160 oboljelih, i to 143 laboratorijski dokazana slučaja‚ 14 klinički potvrđenih i tri oboljela s jasnom epidemiološkom povezanošću s izvorom oboljevanja od morbila", navodi se u saopštenju Instituta.

Kako se navodi, u toku su laboratorijska i epidemiološka istraživanja kod dva pacijenta. 

Najpogođenije grupe su odrasli stariji od 26 godina i djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina, a zatim mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta. 

"Preostali oboljeli su djeca osnovnog i srednješkolskog uzrasta, kao i mlađi odrasli", rekli su iz Instituta. 

Među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji 90,63 odsto. 

"Masovnije obolijevanje do sada nije registrovano u dječijim kolektivima - vrtićima i školama, što se može pripisati nivoima kolektivnog imuniteta postignutih u prethodnim godinama", kazali su iz Instituta.

Dosadašnje obolijevanje je, ističe se, ukazalo da, uprkos svim mjerama koje se sprovode, i dalje ima novih slučajeva obolijevanja prvenstveno zbog činjenice da se mnoge osobe ne pridržavaju preventivnih mjera i preporuka Instituta. 

Iz te zdravstvene ustanove naglašavaju da sve osobe sa simptomima infekcije izbjegavaju društvene kontakate, odlazak na posao, u školu i vrtić kao i da pravilno traže ljekarsku pomoć kako ne bi dovodili u opasnost druge osobe koje se mogu zateći u čekaonicama domova zdravlja.

Svi koji su bili u kontaktu sa oboljelom osobom i razviju simptome infekcije – ljekarsku pomoć ne treba da traže bez odlaganja, već je neophodno da se prije odlaska u dom zdravlja telefonom najave i konsultuju sa svojim izabranim ljekarom - savjetuju iz Instituta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.