Kolumbija sljedeće nedjelje postaje partner NATO-a

Kolumbija sljedeće nedjelje postaje partner NATO-a

Kolumbija će sljedeće nedjelje zvanično dobiti status "partnera iz svijeta" NATO, kao prva iz Latinske Amerike, rekao je predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos.

"Sljedeće nedjelje ćemo u Briselu ozvaničiti, što je veoma važno, ulazak Kolumbije u NATO u kategoriji partnera iz svijeta. Bićemo jedina latinoamerička zemlja s tom privilegijom", rekao je juče Santos.

Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. zbog napora da okonča poluvjekovni građanski rat u svojoj zemlji, naveo je da će to pristupanje "poboljšati imidž Kolumbije" i "omogućiti joj da igra važniju ulogu na međunarodnoj sceni".

Profesor međunarodnih odnosa Rafael Pinjeros kaže da biti "partner iz svijeta" NATO znači biti u "strateškom savezu za vojnu saradnju", prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, ta vrsta partnerstva se stvara da bi se "ostvarila strateška savezništva izvan" Evrope, SAD i Kanade, u cilju održavanja svjetskog mira.

Pinjeros je naveo da partnerstvo ne znači nužno da će Kolumbija učestvovati u vojnim operacijama NATO.

Ostali "partneri iz svijeta" NATO su Japan, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland, Pakistan, Avganistan, Iran i Mongolija.

Kolumbija je u decembru 2016. prihvatila sporazum o "većoj" vojnoj saradnji s NATO u postkonfliktnom upravljanju, nakon prvog mirovnog sporazuma potpisanog između vlade u Bogoti i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.