Sud primorao roditelje da promijene ime djetetu
Foto: Ilustracija

Nepoželjno ime fašističkog diktatora

Sud primorao roditelje da promijene ime djetetu

Sud u Italiji pozvao je roditelje četrnaestomjesečnog dječaka Benita kako bi ih primorao da promijene ime svog djeteta.

Dječak je dobio ime u čast svoga dede, koji se takođe zvao Benito. U Italiji je, naime, još uvijek čest slučaj da se djetetu ime da po dedi. 

Problem ovog malog Benita, međutim, nije ime, već prezime - Musolini. Tako se njegovo puno ime podudara sa imenom i prezimenom italijanskog fašističkog diktatora (1883. - 1945.) iz perioda prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

To je bilo previše za sud u Đenovi, koji je zbog toga pozvao roditelje kako bi ih zakonskim putem prinudio da promijene ime svog djeteta, piše dnevnik Gazeta di Parma. 

Dječakova porodica, međutim, nije ni u kakvim rodbinskim odnosima sa nekadašnjim fašističkim vođom Italije, poznatom po tituli "duče" (it. vođa), koju je sam sebi nadjenuo, prenosi Hina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.