Putin: Poštovaću Ustav, odlazim 2024. godine
Vladimir Putin

Putin: Poštovaću Ustav, odlazim 2024. godine

Vladimir Putin izjavio je u petak da će poštovati ruski ustav koji zabranjuje dva predsjednička mandata zaredom, što znači da odlazi s te dužnosti 2024. kada mu istekne sadašnji mandat.

Ova izjava, koju je dao novinarima na Međunarodnom privrednom forumu u Sankt Peterburgu i koju je prenosila državna televizija, ne predstavlja iznenađenje i ne znači nužno da će se odreći vlasti za šest godina, ocjenjuje Rojters.

Putin je već jednom odstupio s dužnosti predsjednika. Bilo je to 2008. nakon što je odslužio dva mandata, ali se vratio se 2012.

U međuvremenu je obavljao dužnost premijera. Takav manevar legalno može ponovo da izvede.

"Uvijek sam se strogo pridržavao Ustava Ruske Federacije", rekao je Putin odgovarajući na pitanje hoće li i kada otići s dužnosti, prenosi N1.

"U Ustavu je jasno napisano da niko ne može služiti više od dva mandata zaredom... Ja namjeravam da se pridržavam tog propisa". 

Putin je s lakoćom pobijedio na predsjedničkim izborima u martu, osvojivši novi šestogodišnji mandat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.