Otvoreno pismo direktoru policije: Zaštitite pravo građana da slobodno iskažu izbornu volju
Funkcioneri Koalicije Zdenka Popović i Miloš Konatar predstavili otvoreno pismo

Otvoreno pismo direktoru policije: Zaštitite pravo građana da slobodno iskažu izbornu volju

Koalicija za 21. vijek uputila je direktoru Uprave policije Vesku Damjanoviču otvoreno pismo uoči lokalnih izbora u Glavnom gradu Podgorici, Gradskoj opštini Golubovci, kao i u opštinama Bar, Danilovgrad, Kolašin, Šavnik, Plav, Rožaje, Bijelo Polje, Žabljak i Pljevlja.

Istakli su da je zakonitost izbornog procesa u Crnoj Gori u prethodnom periodu  bila pred velikim izazovima, koje su pratile brojne prijave neregularnosti i otvorenog izražavanja nezadovoljstva od strane političkih i društvenih subjekata, ali i predstavnika međunarodne zajednice

Podsjetili su da  je u Crnoj Gori već donešeno nekoliko pravosnažnih presuda koje su utvrdile različite izborne zloupotrebe od strane pripadnika vladajućih partija ali podsjećaju i na one još uvijek aktuelne, kao što je afera „Snimak“. 

"Posebno bismo apostrofirali, da su gore pomenute osuđujuće presude bile donijete protiv članova određenih biračkih odbora, zbog njihovih protivzakonitih djelovanja u svojstvu članova biračkih odbora", navodi se u pismu.

Ustavom Crne Gore uređeno je, podsjeaju, da se izbori održavaju na slobodan način uz poštovanje tajnosti glasanja, te da je biračko pravo opšte i jednako za sve građane Crne Gore.

"Evropska Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, svakom čovjeku garantuje pravo na slobodne izbore sa tajnim glasanjem, pod uslovima koji obezbeđuju slobodno izražavanje mišljenja naroda prilikom izbora. U skladu sa prethodno navedenim, mišljenja smo da svaki izbori u Crnoj Gori moraju predstavljati praznik demokratije, a što nažalost, do sada nije bio slučaj. Upravo zbog toga Vam se i obraćamo ovim otvorenim pismom kao svojevrsnim apelom jer očekujemo od Vas da uradite sve što je u Vašoj nadležnosti da izborni dan 27. maja protekne mirno i da se građani toga dana osjećaju slobodnim da izraze svoju izbornu volju", naveli su u otvorenom pismu iz Koalicije za 21. vijek.

Napominju da će ta koalicija u skladu sa zakonskim mogućnostima, prvenstveno preko članova opštinskih izbornih komisija, ali i preko svojih opunomoćenih predstavnika u biračkim odborima, uraditi sve da evidentira i spriječi zloupotrebe koje bi se mogle desiti tokom izbornog dana.

Ipak, ističu da je od suštinskog značaja asistencija i aktivna uloga pripadnika uprave policije. 

"Dakle, predstavnici Koalicije za 21. vijek  će aktivno pomagati i prijavljivati svaki vid sumnjivih aktivnosti učesnika u izbornom procesu i blagovremeno ih prosleđivati službenim licima Uprave policije, na dalju, zakonom uređenu obradu i procesuiranje. S obzirom na važnost samog izbornog procesa od Vas očekujemo da aktivno učestvujete u kontroli istog i da na prijave naših članova odgovorite pravovremno tj. hitno, jer se jedino na taj način mogu spriječiti zloupotrebe. U svakom sličaju, želimo da Vas obavijestimo da su svi članovi naše koalicije posvećeni i spremni da brane zakonitost izbornog procesa i ljudska prava svih građana Crne Gore.Naš interes je da izborni dan protekne mirno, bez narušavanja javnog reda i prije svega bezbjednosti građana Crne Gore, te od Uprave policije očekujemo da zajednički zaštitimo pravo svakog građanina da na slobodnim izborima iskaže svoju slobodnu izbornu volju i da takvi izbori budu temelj novog i demokratskog društva", navodi se u pismu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.