26 godina deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz CG
Aleksandar Zeković

Potrebne odluke koje su na nivou očekivanja porodica žrtava

26 godina deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz CG

Savjet za građansku kontrolu rada policije podržao je memorijalno okupljanje povodom 26 godina deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore.

U ime Savjeta memorijalnom skupu prisustvovao je mr Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta koji je i inicijator brojnih aktivnosti u vezi sa suočavanjem sa prošlošću. 

"Za građansku kontrolu policije, od osnivanja, jedno od važnijih pitanja za izgradnju i potvrdu kredibiliteta jeste podsticanje policije na suočavanje sa sopstvenom prošlošću. S tim u vezi Savjet je, za razliku od drugih državnih organa, kontinuirano podržavao sve napore civilnog društva i učestvovao u brojnim aktivnostima. Uputio je i zvaničnu preporuku Upravi policije da se na odgovarajući način izvini zbog učešća policijskih službenika u kršenju ljudskih prava u prošlosti, kao i zbog nezakonitog hapšenja i deportacije BiH izbjeglica, te da ispred CB Herceg Novi postavi spomen-obilježje. Savjet je i javno podsjetio na određena međunarodna iskustva, posebno ukazujući na postupanje Policije Kraljevine Norveške", navodi se u saopštenju Savjeta.

Povodom izdatih preporuka Savjeta, iz MUP-a Crne Gore su podsjetili na određene odluke Vlade Crne Gore koje se odnose na obeštećenje žrtava i njihovih porodica, kao i na ukupnu politiku Crne Gore u vezi s prijemom izbjeglica. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić se tim povodom i sam javno oglasio i saopštio da deportaciju izbjeglica treba posmatrati iz perspektive nevinih žrtava i iskazao duboko žaljenje za njihovim stradanjem i saosjećanje sa bolom njihovih porodica. 

"Savjet koristi ovogodišnju priliku da javno pozdravi i podrži oglašavanje ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, posebno i u kontekstu činjenice da su ovu temu u potpunosti ignorisali svi resorni ministri prije njega iako su neki od njih na to mjesto došli iz političkih struktura koje deklarativno snažno zagovaraju proces suočavanja s prošlošću", saopšteno je.

Savjet je registrovao da, posljednje dvije godine naročito, opada interesovanje javnosti za proces suočavanja s prošlošću i za komemorativna okupljanja, kao i da je aktivnosti civilnog društva u vezi sa s tim sve manje. 

U saopštenju se ističe da se Savjet  tim povodom obratio organizacijama civilnog društva u zemlji i regionu sa inicijativom da zajednički razmotre moguće strategije daljeg djelovanja kako bi se ostvario potrebni uticaj na donosioce odluka - MUP, Vladu i Skupštinu Crne Gore - i konačno zatvorila preostala pitanja iz ovog procesa, makar ona koja su na liniji iskazanih očekivanja porodica žrtava. 

"Kroz zagovarački proces a na osnovu otvorenosti i senzibiliteta ministra Nuhodžića, može se doći i do dodatnih odluka a koje su na nivou iskazanih očekivanja porodica žrtava deportacije", zaključuju iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.