Ove polne bolesti se mogu prenijeti i bez seksa
Foto: Ilustracija

Djeluju bezopasno

Ove polne bolesti se mogu prenijeti i bez seksa

Ove svakodnevne aktivnosti djeluju potpuno bezopasno, ali su zapravo izvor bakterija i glavni prenosioci raznih virusa, pa bi trebalo voditi računa o tome kako ih koristimo. I naravno, nikada ih ne dijelite sa drugima.

Ovo su 4 glavna prenosioca virusa:

Balzami za usne

Balzami za usne, grožđane masti, ruževi, ali i cigarete su nešto što isključivo treba da koristite samo vi i nikako da ih pozajmnjujete od drugih ili drugima.

Vlažni peškiri

Seksualno prenosive bolesti zapravo su bakterije i virusi i lako se množe na vlažnim predmetima, a peškir je svakako jedan od njih. Baš poput balzama, uvijek se pobrinite da uz sebe imate svoj peškir nećete dijeliti ni sa kim. Postoji velika opasnost od zaraze trihomonijazom koja je sve samo ne prijatna vaginalna bolest.

Solarijum

Osim što narušavaju zdravlje kože, ova mjesta idealno su tlo za polno prenosive bolesti. Ako ste mislile da će UV zračenje u solarijumu uništiti sve bakterije, prevarile ste se. HPV virus će sasvim sigurno preživeti, a prenosi se kontaktom kože na kožu ili preko zaraženog objekta. Donji veš u solarijumu neće vas previše zaštititi jer virus humanog papiloma može živjeti i na prstima i drugim dijelovima tijela. Ako baš nikako ne možete bez solarijuma, birajte isključivo one salone koji su provjereni, čisti i vode računa o higijeni i mjerama opreza.

Žileti

Koliko god da vam je frka, a pred nosom vam stoji žilet vaše sestre ili cimerke - ne posežite za njim! Tokom brijanja, na koži se stvaraju sitna oštećenja i posekotine koje predstavljaju otvorena vrata za viruse! Putem krvi koja se zadržala na površini žileta brijača koji ste upravo pozajmili od druge osobe lako možete u svoj krvotok prenijeti seksualno prenosivu bolest poput hepatitisa B.

Izvor: Alo/ Kosmopolitan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.