Titov „daglas“ sletio na tivatski aerodrom
Foto: Vijesti, Siniša Luković

Titov „daglas“ sletio na tivatski aerodrom

Šezdeset godina star „daglas DC-6B“, kojim je Josip Broz Tito letio 55 puta, sletio je u četvrtak na tivatski aerodrom. Avion je vlasništvo „Red bula“, odnosno kluba starih aviona nazvanog „Leteći bikovi“ (The Flying Bulls).

Ovaj avion je proizveden 1958. godine i bio je modernizovan za prijem specijalnih putnika, a Josip Broz Tito je u njemu za deset godina leteo 55 puta, odnosno 158 sati leta.

Jugoslavija je 1958. godine kupila dva aviona DC-6B. Jedan je ustupljen Jugoslovenskom aerotransportu, dok je drugi korišćen za letove predsjednika države i članova vlade. Tito je prvi put njim letio krajem 1959. godine, kada je išao u posjetu Indiji.

Za VIP transport je korišćen do 1969. godine, kada je nabavljena „karavela“.

Vlasti nekadašnje SFRJ su „daglas“ 1975. godine prodale Zambiji za potrebe tadašnjeg predsjednika Keneta Kaunde, a vlasnik „Red bula“ Ditrih Matešic kupio ga je 2004. godine i u potpunosti restaurirao.

U avion su ugrađeni novi motori i moderna elektronika i navigacioni uređaji.

RTS/Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.