Partneri iz pet zemalja u Herceg Novom na sastanku projekta „Tips4EU“

Partneri iz pet zemalja u Herceg Novom na sastanku projekta „Tips4EU“

Predstavnici partnera grada Herceg Novog iz pet zemalja: Bugarske, Italije, Srbije, Portugala i Rumunije ovih dana su gosti našeg grada, a povod je sastanak projekta „Alati za inkluzivniju, participativniju i održiviju Evropsku uniju – „Tips4EU“.

Njih oko 40 danas su, na samom početku susreta, pozdravili predsjednik Opštine Stevan Katić i predsjednik Skupštine opštine Miloš Bigović.

„Kao što mu ime kaže, „Tips for EU“ je projekat koji afirmiše demokratiju, promoviše aktivnije učešće građana u procesima odlučivanja i želi da približi način funkcionisanja Evropske unije, a namjenjen je mladim ljudima. Ovako određen, on nam je važan jer odgovara smjernicama kojih se držimo na lokalnom nivou – demokratičnost, transparentnost i afirmacija mladih. Pored toga, ovaj projekat je bitan za naš grad zbog povezivanja sa brojnim partnerima“, kazao je Katić.

Poželjevši gostima dobrodošlicu u naš grad i uspješan sastanak, Katić im je zahvalio na saradnji i istakao da se raduje novim šansama za razmjenu i ideja i iskustava, te mogućnostima da kroz projekte naš grad sa partnerima iz regiona doprinosi razvoju potencijala i bude činilac pozitivnih promjena.

„Drago mi je da smo dio ovakvog tima i da se potvrdilo da kao Opština imamo znanje i kapacitet da uspješno realizujemo ovaj, kao i brojne druge projekte. Vrijedi da pomenem da je u Herceg Novom trenutno u implementaciji osam prekograničnih projekata iz različitih programa, koji su prema svojim ciljevima i aktivnostima raznovrsni, a sve ih vezuje isti cilj – razvoj lokalne zajednice“, poručio je Katić.

Predsjednik lokalnog parlamenta Miloš Bigović osvrnuo se na pregovarački proces Crne Gore za pristupanje Evropskoj Uniji i opredjeljenje naše zemlje da postane punopravna članica, te istakao da je  na tom putu jedna od krucijalnih stvari za našu zemlju upravo regionalna saradnja. On je u nastavku prezentovao projektnim partnerima aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, polazeći od političkih, ekonomskih i socijalih kriterijuma koje je potrebno ispuniti u narednom periodu i izazova koje to podrazumijeva.

Sastanku su, u ime Opštine, prisustvovali i potpredsjednik Miloš Konjević, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić i organizatori cijelog susreta, rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi Simonida Kordić sa saradnicima.

„Alati za inkluzivniju, participativniju i održiviju Evropsku uniju - Tips4EU“ je projekat podržan kroz program Evropa za građane. Dvodnevni događaj u Herceg Novom četvrti je u nizu koji se organizuje kao dio planiranih aktivnosti, a tokom kojeg će predstavnici partnera učestvovati u diskusijama i simulacijama.

Projekat je namjenjen mladim ljudima, koji nisu u procesu formalnog sticanja obrazovanja niti zaposleni, a čiji je broj sve veći i značajniji u EU zemljama u reguionu.

Cilj je da predstavnicima ove društvene grupacije u zemljama-partnerima približi Evropsku uniju kao instituciju i upozna ih sa ključnim alatima koji im mogu poslužiti za jačanje učešća u procesima odlučivanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.