Protest taksista u Podgorici: Traže uklanjanje nelegalne konkurencije i manje poreze
Foto: AA

Protest taksista u Podgorici: Traže uklanjanje nelegalne konkurencije i manje poreze

Više od dvije stotine samostalnih taksista protestovalo je danas ulicama Podgorice, nezadovoljni odnosom nadležnih institucija prema njihovom radu. Taksi prevoznici su zatražili od predsjednika Vlade i Skupštine Crne Gore da konačno uvedu red u ovoj branši, da se sa ulica uklone nelegalni taksisti, a takođe traže i pomoć oko obračuna reprograma duga.

Ulice Podgorice danas su u periodu od 12 do 14 časova bile u blokadi zbog protestne vožnje taksista. Protestna vožnja krenula je od Bulevara Šarla de Gola, a završila ispred parlamenta. 

Nezadovoljni taksi prevoznici iznijeli su niz razloga zbog kojih su se odlučili na protest. Nezadovoljni su radom opštinskih i drugih organa nadležnih za regulaciju tržišta taksi usluga. Takođe, ukazuju na nerad nadležnih organa na suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti, kao i na primjenjivanje neustavnih i protivzakonitih opštinskih odluka o auto-taksi saobraćaju. 

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović kazao je da u dugom nizu godina s taksisti pogrešno obračunavani za poreske i druge dažbine. 

"Sve kazne i sve kontrole se vrše prema nama, a 'divlji taksisti' i ostali koji ovu djelatnost obavljaju u ovoj državi su povlašćeni i niko ih ne pita u dugom nizu od 15 godina šta vi to radite. Nama su svaki dan sve veće dažbine prema državi, mi nemamo odakle to da platimo", kazao je Pavlović. 

2018052423054552234040461Web

On je u ime sindikata pripremio pismo za predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Skpštine Ivana Brajovića. 

"Tražimo da hitno formirate radnu grupu koja će sagledati sve činjenice iz naših navoda, potkrijepljenih dokumentacijom, koje će donijeti mjere i garanciju da će se ovakvom haosu stati na kraj i početi sa poštovanjem zakona u ovoj djelatnosti", naveo je Pavlović. 

Podršku taksistima iz Podgorice danas su pružili i taksi prevoznici iz drugih gradova Crne Gore. 

Krašimir Veljković, taksista iz Tivta, istakao je da su problemi svih taksi prevoznika u Crnoj Gori isti. 

"Mi taksisti Tivta, Kotora, Herceg Novog podržavamo u svemu Strukovni sindikat taksista Crne Gore. Svi problemi taksista u Crnoj Gori su jednaki, svi imamo probleme od nelegalnih prevoznika, nelegalne konkurencije, pa do reprograma duga koji nije obračunat kako valja i koji je najveći problem u ovoj branši. Oni traže velike pare, a mi to ne možemo da platimo, ako ne riješe probleme na ulici da možemo da zaradio pošteno svoj novac", kazao je Veljković. 

Oni su dali rok državnim institucijama da njihove probleme riješe do 8. juna, a da će nakon toga odlučiti o daljim koracima. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.