Crna Gora je inspiracija za Mekedoniju, nastaviće da bude pouzdan partner UNICEF-u

Đukanović sa Šekerinskom i Kanom

Crna Gora je inspiracija za Mekedoniju, nastaviće da bude pouzdan partner UNICEF-u

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović primio je regionalnu direktorku UNICEF za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Tom prilikom, obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom Crne Gore i UNICEF-a koja je rezultirala unapređenjem sistema promocije i zaštite prava djeteta u Crnoj Gori.

Sagovornici su se osvrnuli na ostvarene rezultate u oblasti deinstitucionalizacije djece i inkluzivnog obrazovanja i ukazali na značaj daljeg intenziviranja aktivnosti na planu iskorjenjivanja nasilja u porodici i nad djecom i pravne zaštite djece.

Predsjednik Ðukanović je istakao da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner UNICEF-u i ukupnom sistemu UN-a, kako bi zajedničke aktivnosti dodatno unaprijedile položaj najranjivije populacije.

SastanakDjukanovicKanPodgorica2305201801

Regionalna direktorka UNICEF-a Afšan Kan kazala je da Crna Gora može biti primjer i drugim zemljama u uspješnosti sprovođenja programa i podsticaj za pokretanje novih akcija sa ciljem razvoja socijalnih i emotivnih vještina kod djece.   

Sagovornici su iskazali očekivanja da će saradnja u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena i osnažena sa ciljem kreiranja okruženja za nesmetan razvoj djeteta.

U razgovoru je učestvovao i šef kancelarije UNICEF u Crnoj Gori Osama Makavi. 

Đukanović je primio i zamjenicu predsjednika Vlade i ministarku odbrane Makedonije Radmilu Šekerinsku koja takođe boravi u posjeti Crnoj Gori.

Crna Gora i Makedonija imaju tradicionalno dobre, prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom povjerenju i zajedničkim strateškim ciljevima, ocijenjeno je tokom susreta.

Predsjednik Đukanović izrazio je očekivanje da će saradnja dvije države biti dodatno unaprijeđena i razmjenom iskustava u procesu evropske i evroatlantske integracije Crne Gore i Makedonije.

SastanakDjukanovicSeherinskaPodgorica2305201802

Saradnja u regionu pretpostavka je za evropeizaciju i izgradnju partnerskog odnosa sa EU, za njegovu stabilnost i evropsku budućnost, kao i za bolji kvalitet života za građane svih zemalja Zapadnog Balkana, kazao je Đukanović.

Ministarka Šekerinska je istakla da Crna Gora za Makedoniju pretstavlja inspiraciju zbog načina na koji je zavrijedila punopravno članstvo u NATO i dinamike ka učlanjenju u EU, posebno imajući u vidu regionalni i globalni kontekst.

Sagovornici su se saglasili da je integracija regiona imperativ za njegov dalji napredak i razvoj, ali i za jačanje stabilnosti i konkurentnosti Evropske unije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.