Ugovor sa građanima ovjeren pred sudom: Ako ne ispune obećanja, daju ostavke
Predizborna obećanja pretočili u ugovor

Politička odgovornost

Ugovor sa građanima ovjeren pred sudom: Ako ne ispune obećanja, daju ostavke

Devet svojih predizbornih obećanja Grupa građana „Saša Mijović pobjednik od riječi“ pretočila je u ugovor sa građanima koji su ovjerili u sudu. U njemu su naveli da sebi daju rok od šest mjeseci da ispune svoja obećanja ili da sami daju ostavke.

U slučaju neispunjenja i ovog desetog obećanja, građanski ugovor u svojstvu izjave koju su ovjerili pred sudom svaki građanin može da iskoristi za njihovu smjenu.

„Ovo je istorijski čin koji je prvi put viđen u Crnoj Gori i njime želimo da uvedemo novu praksu političke odgovornosti kod nas. Trideset godina slušamo razna predizborna politička obećanja koja se posle izbora ne ispunjavaju i za koja niko ne snosi odgovornost. Ti isti političari koji ne drže riječ ostaju na svojim pozicijama, ostaju i opstaju čuvajući svoje pozicije i privilegije, ne misleći o građanima i svojim predizbornim obećanjima.“ objašnjava za Kodex nosilac liste Saša Mijović zašto je do potpisivanja ove izjave došlo.

Međutim, iako se prvi put ovakva izjava daje pred sudom, crnogorska i balkanska politka poznaju razne vrste zakletvi. Bivalo je političara i političkih stanaka koje su, prizivajući više sile, davali zakletve da će se držati onog što su se dogovorili.

grupagraanadvaUvode novu praksu političke odgovornosti

Uostalom i sadašnja crnogorska Vlada opstaje na zakletvi svih koji čine većinu da će se pridržavati koalicionog sporazuma. Šta se u njemu nalazi teško da Vam neko sada može odgovoriti. Bilo je, sjećamo se, i potpisivanja blanko ostavki, bilo od strane poslanika a na konto partije, bilo onih čuvenih kovertiranih ostavki koje bi se otvarale ako određeni državni službenik ne zadovolji. Sve to nema neku težinu, smatra Mijović.

„Te njihove blanko ostavke nijesu imale težinu. One su se potpisivale i davale iz različitih razloga a najčešće to nisu bila neispunjena predizborna obećanja. Partije i partijski vrhovi su se njima služili uvijek iz svojih interesa. Blanko ostavke su iz tog razloga naslovljene ili na partiju ili na nekog u vlasti, nikad na građane. Zato smo mi svi potpisali ugovor sa građanima i ovjerili ga pred sudom. Samo smo njima na raspolaganju.“ kaže za Kodex Saša Mijović.

U grupi građana koja učestvuje na lokalnim izborima u Podgorici a čiji je Saša Mijović nosilac, vjeruju da bi svojim činom mogli podstaći i druge učesnike u izbornoj trci da učine isto.

Štaviše, oni su svoj građanski ugovor obećali na duelu kandidata povodom lokalnih izbora u Podgorici i pozvali sve političke partije da urade isto, odnosno da svoja obećanja građanima data tokom izborne kampanje, ovjere pred sudom i da u slučaju neispunjenja preuzmu odgovornost i podnesu ostavke.

Niko od prozvanih nije se učinio i pozvanim, pa se niko nije ni odazvao na poziv koji je upućen tokom TV debate. U grupi građana „Saša Mijović pobjednik od riječi“ još vjeruju da ima vremena da se tako nešto dogodi jer bi u suprotnom to značilo da će ovo što se može čuti u kampanji biti samo još jedna predizborna partijska bajka, zarad skupljanja što više glasova, a time i mandata.

A ustvari predizborna obećanja postala su pitanje šta ko voli a ne šta kome treba. Tako neko voli zoološki vrt, neko akvapark, neko tramvaj, neko nacionalni stadion...Možda se zbog toga ove vrste ugovora rijetko potpisuju.  

grupagradjana

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.