Manuel Barueko na Međunarodnom takmičenju gitarista u Tivtu
Manuel Barueko

Razvoj dinamične evropske scene klasične gitare

Manuel Barueko na Međunarodnom takmičenju gitarista u Tivtu

Jedan od najboljih klasičnih gitarista današnjice, Manuel Barueko, nastupiće premijerno u Crnoj Gori, u okviru Međunarodnog takmičenja gitarista, čiji će se jedan dio održati u Tivtu od 25. do 28. maja.

Međunarodno takmičenje gitarista je krajem 2017. godine postalo dio platforme "Euro Strings- European Guitar Festival Collaborative", koja će se u naredne četiri godine finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa, saopšteno je iz Muzičkog centra Crne Gore. 

Kako je navedeno, "Euro Strings" predstavlja partnerstvo 14 evropskih gitarskih festivala koji su fokusirani na davanje podrške protoku novih, mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima. 

Ključni cilj projekta je doprinos razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka, a koje dijeli svaki klasični gitarista, posebno mladi, novi profesionalci. 

U projektu učestvuju brojni međunarodni gitarski festivali i takmičenja koji se održavaju u: Zagrebu (HRV), Mikulovu (CZE), Sarajevu (BIH), Tamperi (FIN), Londonu (GBR), Vroclavu (POL), Tčevu (POL), Nirtingenu (DEU), Segedinu (HUN), Rustu (AUT), Motoli (ITA), Gimaraisu (POR) i Petreru (ESP).

Koncert će se održati 27. maja u Tivtu, u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru sa početkom u 20h. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.