Haradinaj: Neophodno da Vatikan prizna Kosovo
Ramuš Haradinaj

Unaprjeđenje procesa trajnog mira i pomirenja

Haradinaj: Neophodno da Vatikan prizna Kosovo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je juče tokom zvanične posjete Vatikanu ocijenio da je za Kosovo neophodno da Sveta Stolica prizna kosovsku nezavisnost.

"Kosovo je posvećeno unaprjeđenju odnosa sa Vatikanom i priznavanje državnosti Kosova je neophodan korak", rekao Haradinaj tokom susreta sa sekretarom države Vatikan, kardinalom Pietro Parolinijem.

Haradinaj i Parolini su razgovarali o dostignućima Kosova, sa političkog i demokratskog aspekta, položaju Kosova u odnosu na zemlje regiona, prenosi Beta. 

Premijer Kosova je rekao da su vjerske slobode i evro-atlantska orijentacija Kosova nepovratne vrijednosti koje treba da se promovišu u odnosima dvije zemlje.

"Država Kosovo je važan faktor mira i stabilnosti i promovisanja dobrosusjedskih odnosa", rekao je Haradinaj, izražavajući zahvalnost naroda Kosova i Vlade zbog stalne podrške Svete Stolice na Kosovu.

"Kosovo je zainteresovano da na Balkanu istovremeno unaprijedi proces trajnog mira i pomirenja, kao i da ima strateške odnose sa Vatikanom", kazao je Haradinaj.

Parolini je pozvao narod na Kosovu na mir, pomirenje i prosperitet sa susjednim zemljama na njenom putu evroatlantskih integracija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.