I doktori nauka čekaju na posao: Nezaposlene 5.344 osobe sa diplomom fakulteta
Foto: Ilustracija

Pad broja visokoškolaca na evidenciji

I doktori nauka čekaju na posao: Nezaposlene 5.344 osobe sa diplomom fakulteta

Prema posljednjim statističkim podacima, od 7. maja tekuće godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na nalaze se 5.344 nezaposlenih sa diplomom fakulteta, među kojima je 239 magistara i 10 doktora nauka. U poređenju sa istim periodom prošle godine, kada ih je bilo 10.043 evidentan je, skoro za polovinu, pad broja visokoškolaca na evidenciji.

“Među nezaposlenim nalazi se 3.441 žena sa diplomom fakulteta, od kojih je 148 žena magistara i četiri doktora nauka. Podsjetimo, Zavod je prestao da vodi evidenciju o visokoškolcima uključenim u Program stručnog osposobljavanja, kroz koji stiču prvo radno iskustvo u nivou obrazovanja. Za vrijeme trajanja programa visokoškolci nijesu na raspolaganju Zavodu, već su angažovani kod poslodavca i ne mogu se smatrati nezaposlenim licima. Stručno osposobljavanje visokoškolaca počelo je 15. januara”, saopštili su iz Zavoda za zapošljavanje.

Na pitanje koji su to profili koji najteže dolaze do posla, a koji najlakše zasnivaju radni odnos, iz Zavoda kažu da su to i dalje pravnici i ekonomisti, koji istovremneo i najbrže dolaze do posla i najduže ga čekaju. Objašnjavaju i zašto.

“Najtraženija zanimanja su, i prema posljednim podacima, pravnici i ekonomisti. I pored činjenice da su iskazane potrebe crnogorskih poslodavaca za ovim zanimanjima najveće, zbog velikog broja osoba sa ovim profilom, najviše je i nezaposlenih diplomiranih pravnika i ekonomista na evidenciji Zavoda. Zanimljivo je da se značajan broj mladih, godinama unazad, opredjeljuje za školovanje u ovim područjima rada”, navodu u  Zavodu.

Inače, u Crnoj Gori je ukupno 4.587 zanimanja od kojih se polovina, preciznije 2.154, odnosi na visokoškolce. U prošloj godini iskazana je tražnja za 1.800 zanimanja, od 838 za visokoškolce.

“Najtraženija su lica sa posjedovanjem specifičnih znanja i vještina-poznavanjem stranih jezika, poznavanjem rada na računaru, posjedovanjem dodatnih sertifikata, organizacionih i komunikacijskih vještina… spremna za dalja usavršavanja i sticanja radne prakse. Već duži period karakteristična je potražnja za nastavnim kadrom prirodno matematičke struke, profesor matematike, fizike, biologije i hemije, elektroničarima, te profesorima muzičke grupe predmeta”, zaključuju iz Zavoda.

Izvor: Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.