Rut i Peter

"Smrt od slomljenog srca": Supružnici umrli isti dan nakon šest decenija braka

Novozelandski par umro je mirno istog dana u razmaku od nekoliko sati, samo godinu dana nakon proslave dijamantne godišnjice vjenčanja.

Peter Bedford (86) i njegova supruga Rut (83) umrli su 14. maja.

"Dobro je da su otišli zajedno. Bili bi potpuno izgubljeni jedno bez drugog", rekla je njihova kćerka Karolin Bedford za lokalni portal "Stuff".

Peter Bedford primljen je u bolnicu u subotu naveče, 12. maja.

"Mislim da je mama odlučila da se on neće vratiti", kazala je Karoline.

Rut Bedford umrla je kod kuće u Kaitokeu na novozelandskom Sjevernom ostrvu 14. maja u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, a njen suprug nekoliko sati kasnije nakon što je čuo za njenu smrt.

Iako je umiranje dugogodišnjih parova u razmaku od nekoliko sati relativno rijetko, fenomen "smrti od slomljenog srca" tema je niza studija.

Harvardska studija iz 2013. otkrila je da je vjerovatnoća da osoba umre 30 odsto veća tokom prva tri mjeseca nakon smrti bračnog druga.

Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.