Bošković na Forumu 2BS: Članstvo Crne Gore u NATO unaprijedilo bezbjednost cijelog regiona

Bošković na Forumu 2BS: Članstvo Crne Gore u NATO unaprijedilo bezbjednost cijelog regiona

„Članstvo Crne Gore u NATO unaprijedilo je bezbjednost cijelog regiona, ali i obezbijedilo stabilnost zemlje na unutrašnjem planu, značajno smanjujući tenzije koje su ranije postojale“, kazao je ministar odbrane, Predrag Bošković tokom učešća na Forumu 2BS koji se po osmi put održava u Budvi.

On je istakao da su perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, ukoliko teže stabilnosti i prosperitetu, upravo evropske i evroatlantske integracije, a da Crna Gora neće posustati u ispunjavanju uslova da postane članica Evropske unije, uprkos teškoćama i izazovima pred kojima se ova organizacija nalazi, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bošković je govorio na panelu koji je bio posvećen temi Zapadnog Balkana „između neriješenih pitanja prošlosti i gorućih izazova“. Tom prilikom, ministar je naglasio da se taj region istorijski, s razlogom percipira kao politički trusno i nestabilno područje, ali da se bezbjednosna slika ovog područja mijenja velikom dinamikom u pozitivnom pravcu.

„Države regiona se sa savremenim sigurnosnim prijetnjama mogu suočiti samo zajedničkim djelovanjem i aktivnom saradnjom“, kazao je Bošković.

On je istakao i da je Crna Gora na čvrstom stanovištu da su evroatlantske integracije jedini mogući pravac kojem treba da teže zemlje Zapadnog Balkana, a da će pretendenti na članstvo u NATO, u Crnoj Gori imati pouzdanog saveznika. 

„Unutar Alijanse dosljedno ćemo se zalagati za politiku otvorenih vrata. Mi smo članstvom u NATO ispunili jedan veliki cilj. Sada nam preostaje ostvarenje drugog, a to je članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je Bošković. 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane na panelu je bilo riječi o promjenama koje je doživjela političko-sigurnosna slika regiona od početka vijeka do danas, na putu punom izazova, od rata do evropskih i evroatlantskih integracija. Bilo je riječi o zajedničkim problemima, ali i onima koji su vezani za pojedine zemlje regiona. Razgovarano je o geopolitičkim uticajima, te interesima i pretenzijama velikih i moćnih država na zemlje Zapadnog Balkana. 

Pored crnogorskog ministra odbrane, učesnici panela bile su njegove kolege iz zemalja regiona, Marina Pendeš, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, Krasimir Karakačanov, ministar odbrane Bugarske, te Radmila Šekerinska-Jankovska, ministarka odbrane Makedonije. Pored njih, i Dejmon Vilson, izvršni potpredsjednik Atlantskog saveza SAD-a.

Bošković sa Pandeš, Palmerom, Vilsonom, Dionom, ambasadorom Zeliolijem i Dionom

Bošković se sa ministarkom Pendeš kasnije sastao na marginama Foruma. On je ukazao na značaj daljeg razvijanja odnosa dvije zemlje kroz međusobnu saradnju i podršku na svim nivoima. Ministar je naglasio da bi dalji napredak Bosne i Hercegovine u procesu reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora dodatno osnažio njenu evroatlantsku perspektivu.

3330073421642949971379577026715943938031616n1

Pendeš se zahvalila crnogorskom kolegi na kontinuiranoj podršci koju Crna Gora pruža Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu i naglasila značaj koji Crna Gora kao članica najmoćnijeg vojnopolitičkog saveza ima u očuvanju sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Bošković je razgovarao sa vršiocem dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Metjuom Palmerom, potpredsjednikom Atlantskog savjeta Sjedinjenih Američkih Država, Dejmonom Vilsonom, sa specijalnim izaslanikom kanadskog premijera za Evropu i Evropsku uniju, Stefanom Dionom, te novoimenovanim ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori, Lukom Zeliolijem. 

Tokom razgovora sa Palmerom, Bošković je naglasio da je bilateralna saradnja Crne Gore i SAD-a na polju odbrane, bogata i sadržajna, te da je dobila veliki i značajan podsticaj novim odnosom saveznica u okviru Aijanse.

boskoviciplamer

On je posebno istakao sveobuhvatnu podršku koju SAD pružaju Crnoj Gori već duži period u domenu modernizacije i unapređenja odbrambenih kapaciteta. 

Palmer je kazao da će njegova zemlja i ubuduće davati snažni podsticaj razvoju odbrambenog sektora Crne Gore. On je podvukao da učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama može poslužiti kao primjer drugim savezničkim i partnerskim državama kako mala zemlja, ograničenih kapaciteta, može pružiti značajan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti. 

Tokom razgovora sa Vilsonom, crnogorski ministar odbrane je istakao podsticaj koji je Atlantski savjet dao evroatlantskim integracijama Crne Gore, kroz promovisanje vrijednosti na kojima počiva evroatlantska zajednica. Vilson je kazao da su evroatlantske integracije najbolji garant stabilnosti i put koji bi trebalo da slijede sve zemlje Zapadnog Balkana.

U razgovoru sa Dionom, Bošković je akcentovao saradnju dvije saveznice u domenu modernizacije Vojske Crne Gore, posebno nabavku helikoptera za potrebe njenog Vazduhoplovstva, ali i buduće zajedničko učešće u okviru NATO ojačanog prisustva na Istoku u okviru borbene grupe u Letoniji. Dion je izrazio zadovoljstvo intenziviranjem odbrambene saradnje dvije zemlje, te podvukao da će Kanada nastaviti da snažno podržava strijemljenja u domenu unapređenja postojećih odbrambenih kapaciteta. 

Saradnja Crne Gore i Italije na polju odbrane bila je tema razgovora sa ambasadorom Zeliolijem. Bošković je istakao doprinos italijanske strane, kako na polju obrazovanja crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama, tako i zajedničkog učešća pripadnika vojski dvije zemlje u međunarodnim misijama i operacijama. Zelioli je naglasio da će se tokom svog mandata u Crnoj Gori posvetiti jačanju i razvoju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje na svim poljima, pa i na polju odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.