Od 1. jula roditelji u Srbiji će dobijati 250 eura za treće i četvrto dijete
ilustracija

Tokom 10 godina

Od 1. jula roditelji u Srbiji će dobijati 250 eura za treće i četvrto dijete

Primjena mjera za podsticaj rađanja počeće u Srbiji od 1. jula, te će tako roditelji za treće dijete dobijati mjesečno 12.000 dinara (oko 100 eura) narednih deset godina, a za četvrto 18.000 dinara(oko 150 eura), izjavila je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović u Vladi Srbije.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović je objasnila da se privode kraju zakonske izmjene koje regulišu pitanje finansiranja, a to je Zakon o finansijskoj podršci porodici i Zakon iz sfere biomedicinski potpomognute oplodnje.

"To su mjere koje direktno ublažavaju ekonomsku mjeru podizanja djece i to trećeg i četvrtog djeteta. Ako majka u bliskom periodu rodi treće i četvrto dijete, ona će imati 30.000 dinara(oko 250 eura) da bi standard života trećeg i četvrtog djeteta bio kao i djece koja su ranije rođena", razjasnila je Đukić Dejanovićeva nakon raspisivanja konkursa za dodjelu sredstava opštinama za podsticaj rađanja, prenio je Tanjug.

Jedna od podsticajnih mjera koja će početi da se primjenjuje jeste i to da žene u Srbiji koje su rodile dijete u postupku vantjelesne oplodnje imaju pravo na još tri pokušaja o trošku države za rađanje drugog djeteta.

Pravo na dobijanje sredstava imaju roditelji koji su dobili treće ili četvrto dijete od početka godine. 

Ministarstvo je raspisalo i javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za finansiranje mjera populacione politike u ovoj godini. Za tu namjenu iz budžeta je obezbeđeno 500 miliona dinara, neophodno je da opštine za projekat obezbijede 20 odsto sredstava, dok će preostalih 80 odsto biti finansirano sredstvima za mjere populacione politike.

Slavica Đukić Dejanović je objasnila da pravo učešća imaju sve opštine pojedinačno, ili više njih udruženih iz istog regiona i da je jedini uslov lokalnim samoupravama da u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje populacione politike.

"Bespovratna sredstva namijenjena su za sufinansiranje onih mjera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cijene podizanja djeteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cijene roditeljstva, promociju zdravlja, borbu protiv neplodnosti i populacionu edukaciju", pojasnila je Đukić Dejanovićeva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.