Crna Gora obilježava dvanaest godina nezavisnosti
Ilustracija

Faktor stabilnosti regiona

Crna Gora obilježava dvanaest godina nezavisnosti

Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti. Na referendumu 21. maja 2006. godine, 55,5 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnila se za nezavisnu Crne Goru.

Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna te godine Crna Gora postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007. godine članica Savjeta Evrope. 

Prema zvaničnim rezultatima, crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto od 86,3 posto građana s pravom glasa koji su izašli na referendum, dok je za opstanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 birača ili 44,5 odsto. 

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu preko slovačkog diplomate i posrednika Evropske unije Miroslava Lajčaka. U višemjesečnim pregovorima, najviše sporenja bilo je oko većine koja je potrebna da bi referendum uspio, da bi, uz posredovanje EU, na kraju dogovoreno da je za uspjeh referenduma bilo potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača. 

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je povodom Dana nezavisnosti da se Crna Gora u proteklih dvanaest godina, od obnove državne nezavisnosti, nametnula kao faktor stabilnosti u regionu.

On je kazao da članstvo u NATO-u direktno pozitivno doprinosi crnogorskoj ekonomiji i da će Vlada nastaviti da vodi reformske procese, i da neće dopustiti ni prekrajanja crnogorske istorije ni istorijske manipulacije.

"Dvanaest godina je i dovoljno, ali u isti mah i malo vremena da se sprovedu u život sva očekivanja koja nam je donio 21. maj. Posebno kad je riječ o nestabilnom i nerazvijenom Balkanu, na kojem ni danas nijesu ugašene sve vatre koje su progutale hiljade ljudskih života i nemjerljiva materijalna dobra. I danas one tinjaju u našem okruženju, i danas one prijete svakoj razumnoj i napretku okrenutoj politici", rekao je predsjednik Vlade obraćajući se zvanicama na prijemu koji je priredio povodom Dana nezavisnosti.

Istakao je da se Crna Gora nametnula kao važan faktor stabilnosti, promovišući dijalog i toleranciju, gradeći mostove i stvarajući ambijent u kojem "ćemo se svi manje okretati prošlosti, a više gledati u budućnost". 

"Na taj način, iako najmanja država regiona, Crna Gora je dala najveći doprinos balkanskoj stabilnosti, svjesna da bez stabilnosti nema napretka, nema priključenja razvijenim evropskim državama, nema ekonomskog oporavka i boljeg života za naše građane", naveo je Marković.

Povodom Dana nezavisnosti, 21. i 22. maj su neradni dani u Crnoj Gori. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.