SD će se zalagati za jačanje kulturnog identiteta Podgorice

SD će se zalagati za jačanje kulturnog identiteta Podgorice

Prioritet Socijaldemokrata Podgorice u dijelu razvoja kulture biće izdašnija podrška u realizaciji kvalitetnijeg i razvrsnijeg programskog sadržaja, kao i nastavak ulaganja u bogatu kulturnu baštinu, sa posebnim naglaskom na oživljavanje duha stare Podgorice, poručeno je na pres konferenciji.

Socijaldemokrate Podgorice predstavile su danas dio izbornog programa „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, koji se odnosi na razvoj kulture u Glavnom gradu.

Kandidatkinja za odbornicu „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu, mr Snežana Burzan, poručila je da Podgorica zaslužuje da ima reprezentativan Arheološki muzej. 

„Trenutna arheološka zbirka broji oko 3.000 eksponata. Socijaldemokrate će se zalagati za rekonstrukciju Kuslevove kuće, sa ciljem da u njoj bude smješten Arheološki muzej grada. Ovo podrazumijeva i izlaganje brojnih eksponata u samom dvorištu kuće“, kazala je Burzan prenosi Pr Centar.

Prema njenim riječima, postojeća zgrada u kojoj se nalazi JU Muzeji i galerije Podgorice, će biti, kako je navela, isključivo u funkciji širokog djelokruga aktivnosti te institucije. 

„Rekonstrukcijom navedenog zdanja će biti obezbijeđen adekvatniji prostor za galerijsku djelatnost i depo, sa posebnim fokusom na prostor za stalne postavke“, istakla je Burzan. 

Ona je ukazala da se Jusovača,  iako je u registru zaštićenih spomenika, nalazi u veoma lošem stanju, zbog čega je, kako je ocijenila, neophodno izraditi Projekat konzervacije, „kojim će se definisati i buduća namjena i održivost ovog kulturnog dobra, odnosno njegova zaštita i valorizacija“. 

„Jusovača mora postati mjesto u kojem će mnogi talentovani umjetnici moći da razvijaju svoj ogroman potencijal, gdje će se organizovati razne radionice za kulturne stvaraoce i mnogi drugi sadržaji za mlade kojima će ovaj prostor postati i dio turističke ponude grada“, poručila je Burzan. 

Ona je podsjetila da su, u prethodne tri i po godine, izvršena značajna ulaganja u KIC - u  vrijednosti oko 200 hiljada eura, navodeći da će i u narednom periodu biti nastavljena ulaganja, uključujući i zamjenu i proširenje postojećih mjesta za sjedjenje, „kojima će biti stvoreni uslovi za prikazivanje najkompleksnijih programskih sadržaja“. 

Kandidat za odbornika „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Senad Gačević,ocijenio je da u narednom peridu treba intenzivirati aktivosti na revitalizaciji jednog od, kako je naveo, simbola Glavnog grada, Stare Varoši.

„U tom smislu, posebnu pažnju treba posvetiti revitalizaciji objekata: Starog mosta na Sastavcima, Starodoganjske i Osmanagića džamije i zgrade Zavoda za zaštitu prirode i završetku rekonstrukcije rodne kuće vajara Rista Stijovića“, istakao je Gačević.

On smatra da je potrebno odmah pristupiti dugo očekivanoj realizaciji projekta uređenja korita Ribnice, odnosno šetališta od Sastavaka do Novog mosta, koji, kako je pojasnio, uključuje i uređenje Sastavaka, obnavljanje dva nekadašnja mlina, adaptiranje Radio-telegrafske stanice u vidikovac, uređenje parka kod knjižare „Karver“ i dr. 

Prema negovim riječima, to sve  podrazumijeva i rekonstrukciju ulica uz očuvanje kaldrme kao autentične podloge, ali i, kako je naveo, stimulisanje razvoja porodičnog biznisa, odnosno manjih ugostiteljskih objekata i tradicionalnog zanatstva u Staroj Varoši. 

„Valorizacija arheoloških lokaliteta Duklja i Medun, je takođe jedan od prioriteta Socijaldemokrata.  U tom smislu će se intenzivirati aktivnosti na sanaciono-konzervatorskim radovima i daljim arheološkim istraživanjima na Medunu“, istakao je Gačević.

Posebna pažnja će, kako je rekao, biti posvećena očuvanju, zaštiti i daljem uređenju Muzeja Marka Miljanova, kao i njegovoj boljoj promociji u svrhu adekvatne turističke valorizacije ovog višestruko vrijednog objekta.

Kada je u pitanju lokalitet Duklja, veliki dio površine koja mu pripada je u privatnom vlasništvu, zbog čega, smatra on, treba napraviti detaljan plan otkupa tih parcela kako bi se stekli svi neophodni uslovi za adekvatnu valorizaciju tog lokaliteta. Socijaldemokrate se zalažu da se na tom lokalitetu realizuje projekat arheološkog parka.

Kandidat za odbornika „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Nebojša Burzanović, ocijenio je da tradicionalnu manifestaciju „Podgorički likovni salon“, koja je ukinuta prije šest godina, treba obnoviti. 

„Zalagaćemo se da se prostor sadašnje Crnogorske kinoteke, budući da ona uskoro prelazi na novu lokaciju, osposobi za salon. U periodu van trajanja izložbe, prostor bi mogao da se koristi i za potrebe različitih kulturnih sadržaja“, kazao je Burzanović.

On je poručio da će se Socijaldemokrate zalagati da gradska uprava  obezbijedi BIBLIOBUS, (minibus, manji kombi i sl), kojim će, kako je pojasnio, Narodna biblioteka, po utvrđenom rasporedu, uz angažman odgovarajućeg stručnog lica, distribuirati knjige i časopise u najudaljenija gradska naselja, odnosno seoska područja. 

Burzanović je ocijenio da treba nastaviti i sa inicijativama za dodjeljivanje statusa kulturnog dobra mnogim značajnim objektima u Glavnom gradu, imajući u vidu da su, kako je podsjetio, u prethodne tri godine status kulturnog dobra dobila četiri objekta u Podgorici (zgrada uprave Glavnog grada, zgrada u kojoj je muzička škola „Vasa Pavić“, zgrada Pošte i Labud (Galeb) plaža).  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.